На Кіровоградщині запишуть у студії унікальні народні пісні

Перегляди: 1612

В Олександрівському районі близько 40 років працює фольклорний ансамбль «Барвінок».

Про це під час прес-конференції сьогодні, 8 квітня, розповів сільський голова Розумівки Олександрівського району Микола Христенко, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У 80-х роках у нас народився ансамбль "Барвінок". Народний, етнографічний, який створювала жителька села Анастасія Павлівна Зеленько. Чому він народився: зібрався гурт от таких жіночок, в селі ми на них говоримо "дівчата". Вони зберегли автентичні пісні і манеру виконання для нашої молоді», - сказав Христенко.

Ансамбль і досі діє. Старожили передають молодим учасницям автентичні пісні. Анастасія Зеленько – бабуся із Розумівки - знає безліч українських пісень. Члени команди фольклорного проекту «Баба Єлька» записали з її допомогою 27 оригінальних українських пісень.

Сама Анастасія Зеленько говорить, що раніше співали щодня – і в свято, і в будень. Сьогодні, скаржиться, співають мало. Для тих, хто все ж цікавиться фольклором, дбайливо записує пісні у зошит.

«Ще з дитинства співаю, з воєнних літ разом із тітками співала. А історичні це вже мама співала. В мене є пісні і ліричні, і веселі, і сумовиті, і гаївки. Найстаріші – про Кармелюка і Богдана Хмельницького», - зазначила вона.

Унікальні пісні у виконанні Анастасії Зеленько планують записати на студії. В майбутньому вони можуть стати основою для музичного проекту.

Нагадаємо, фотовиставка «У пошуках рідної пісні», яка уособлює ідею фольклорного проекту «Баба Єлька», вирушить Кіровоградщиною.

Ліля Кочерга, CBN