У Кропивницькому тривають пристрасті довкола медичного університету

Перегляди: 1175

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

На тлі виборчої гарячки з фокусу уваги якось випав міжнародний факультет Донецького національного медичного університету в Кропивницькому, ще недавно - головний постачальник скандальних топ-новин для ЗМІ регіону. А там, за висловом одного зі співрозмовників «УЦ» зі студентського середовища, «продовжує творитися морок».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Кажуть про 1000-доларові хабарі, створення штучних перешкод здачі іноземцями ліцензійного іспиту КРОК, плутанині з уже перерахованими сумами оплати і не тільки.

Краще пізно

Історія про те, як 850 громадян цілої низки держав з Азії, Африки та інших частин світу, які приїхали сюди вчитися, спочатку «кинули на гроші», а потім намагалися просто відрахувати і викинути з країни, почалася ще в минулому листопаді. У перші дні вже цього квітня міністр закордонних справ Павло Клімкін вибухнув об'ємним текстом на «Новому часі», в якому нарешті назвав всі речі своїми іменами.

«Ситуація, яка там склалася, настільки ганебно-абсурдна, що швидше нагадує сюжет якогось жорсткого фарсу, ніж реальні події, - написав міністр про те, що все ще відбувається в Кропивницькому. - Проблема вийшла за межі сфери освіти і серйозно б'є по міжнародній репутації України. У МЗС приходять скаржитися іноземні посли, питання в розмовах зі мною піднімали міністри закордонних справ Єгипту, Марокко, Індії, його не раз обговорювали і на вищих рівнях. Йдеться про знущання, яким піддаються іноземні студенти, які повірили, що в Україні вони зможуть отримати якісну освіту за порівняно невеликі гроші. Невеликі порівняно з Кембриджем або Гарвардом. А ось з точки зору українських махінаторів кожен такий студент представляє собою справжнього "багатого Буратіно", з якого можна злупити з десяток тисяч доларів».

Напевно, вперше з вуст однієї з перших осіб держави, міністра закордонних справ, зазвучало і давно наболіле питання про якість освіти, яку дають українські вузи сьогодні.

«Вуз зацікавлений у тому, щоб набрати якомога більше іноземців та стягнути з кожного по кілька тисяч доларів. Це великий куш, причому тут же, відразу, а ось чи зможе вуз забезпечити таку кількість іноземних абітурієнтів гуртожитками, аудиторіями, лабораторіями, викладачами і, нарешті, знаннями, - це вже нікого не колише, - пише Клімкін. - Заліки, іспити, дипломи - все це можна купити за ті ж долари, наявність знань при цьому не обов'язково. В результаті на батьківщину з українськими дипломами повертаються невігласи. Часто випускники-медики не можуть здати вдома кваліфікаційний іспит, необхідний для початку лікарської практики».

Цілком конкретно позначена і роль фірм-посередників, якими університети, дослівно, «як частоколом, відгородилися від навколишнього світу».

«Остаточні висновки може робити тільки суд, однак поки є всі підстави припускати, що в даній ситуації мають місце окремі випадки корупційних оборудок між посередницькими структурами, керівництвом деяких вузів і, можливо, деяких державних структур, - наголошує міністр. - Про те, що діяльність посередницьких фірм може набувати типово мафіозні ознаки, свідчить такий факт: посол однієї з країн, студенти якої стали жертвами обману, отримав по телефону анонімні погрози, оскільки занадто серйозно зайнявся вирішенням проблеми».

На думку Клімкіна, система, що склалася, - ганебна, порочна, нежиттєздатна і паразитує на старому авторитеті нашої вищої школи. Тому число іноземців, які їдуть сюди за вищою освітою, поки росте - в 2017-2018 навчальному році в Україні було 66 тисяч іноземних студентів, а в 2018-2019-му - вже 75.

«Якщо практика дикого вимагання за принципом "приїхав - сам і винен!" триватиме ще трохи, то позитивний імідж українських вузів найближчим часом буде знищений остаточно, - упевнений глава МЗС. - Уже відбулося різке скорочення студентів саме з тих країн, які раніше надсилали в Україну найбільше абітурієнтів, зокрема з Китаю і Туркменістану. Низка країн взагалі відмовилася від послуг України. Пора бити на сполох. Власне, це я і роблю».

За тиждень до того з великим запізненням почався рух і в міністерстві освіти і науки посилити вимоги до фірм-посередників, які співпрацюють з українськими вузами для залучення іноземних студентів на навчання. Поки мова лише про відсікання від ринку відвертих аферистів.

Так, тепер «контрактери» повинні будуть надавати навчальному закладу та Українському державному центру міжнародної освіти документ, що підтверджує право здійснювати набір кандидатів на навчання в Україні та в країні походження іноземця, а також... повну контактну інформацію, інформацію про штат і співробітників свого підприємства. Тобто раніше з них навіть цього не вимагали?!

- Моя позиція, а особливо після зустрічей з послами Індії, Марокко і Єгипту, була така, щоб заборонити фірми-посередники взагалі, - сказала міністр Лілія Гриневич на форумі міжнародної освіти в Києві 26 березня. - Але колеги запевнили мене, що навчальні заклади не готові самостійно рекламувати себе по всьому світу. У той же час вся ця діяльність повинна знаходитися в правовому полі. Ми настійно рекомендуємо ввести практику, коли гроші за навчання іноземні студенти перераховують безпосередньо закладам вищої освіти, які після цього розраховуються з агентом.

Необхідність змін Гриневич обґрунтовувала якраз на конкретних прикладах з Донецького національного медичного університету.

- Гроші за навчання передавалися іноземними студентами фізичній особі, яка юридично не має ніякого відношення до фірми і може уникнути покарання за свої дії. Така ситуація є неприпустимою, - зазначає вона.

Міністерство охорони здоров'я, якому безпосередньо підвідомчий проблемний вуз, свою позицію щодо посередників озвучило ще близько місяця тому. В офіційному повідомленні, опублікованому на сайті відомства, студентів закликали, дослівно, «з обережністю ставитися до посередників і укладати двосторонні угоди - безпосередньо між студентом і установою вищої освіти», щоб уникнути можливого шахрайства.

«Це похмурі реалії»

На ділі, зі слів самих студентів, поки виходить по-різному. Двосторонні договори не підписують, з різною мотивацією - стверджує третьокурсник з однієї з арабських країн.

- Мені сказали: ні, поки у мене є борг. Я пішов в деканат, там кажуть - ідіть у цю фірму (контрактер ТОВ «Українські освітні послуги». - Авт.), у 130 кабінет. Я пішов туди, там кажуть: ні, йдіть в офіс цієї фірми, - розповідає він.

Коли скандал тільки починався в минулому році, ми писали про адреси, які можна знайти в установчих документах і на англомовному сайті посередника. За однією з них, в Одесі, знаходиться супермаркет, за іншою, в Харкові, - «комунальна квартира» для кількох ТОВ у старій триповерхівці на околиці. Поки перший реальний офіс в Кропивницькому з'явився після лютневих протестів - в торці будинку біля магазину «Мелодія», без вивіски й інших зовнішніх ознак.

- Я прийшов туди раз, мені сказали: у вас борг - 600 доларів за третій курс, - каже наш співрозмовник. - У мене в тристоронньому контракті написано, що я повинен заплатити три тисячі. Я заплатив, чому я повинен ще раз платити? В університеті є ще якийсь свій папірець, що я винен 1100. Я попросив, щоб на реквізитах, які мені видали, куди треба сплатити, мені написали суму в гривнях. Вони відмовляють. Взагалі відмовляють щось фотографувати, щось записувати, вони навіть на твоєму «папірці» нічого не напишуть. Кажуть, ми тобі диктуємо, ти пиши. Пішов ще раз, вже з контрактом, давайте перевіряти, дивитися. Дівчина (в офісі ТОВ. - Авт.) подивилася, коли я показав їй контракт, кудись пішла з паперами, повернулася, каже: все, ти нічого не винен. Десять хвилин тому ми з 1100 спустилися до 600, а потім з'ясувалося, що ми нічого не винні. Я кажу, дайте мені тоді підтвердження якесь, що я нічого не винен. «Ніяких довідок не даємо».

За словами іноземця, у багатьох студентів є окремий договір з «Українськими освітніми послугами», і їм, очевидно, можна «приплюсувати» якісь послуги. Але не в його випадку - він спочатку співпрацював взагалі з іншим агентством з Дніпра.

- Вони кажуть, що ці 600 доларів - це за гуртожиток, за оформлення посвідки на проживання. Яке може бути оформлення, якщо у мене дозвіл на проживання на п'ять років? І страховка. Страховку я сам собі зробив, - перераховує іноземець. - Приніс документи, днів чотири щодня ходив у деканат. Потім усе-таки скопіювали документи, сказали, що у них дуже велике навантаження і вони в даний момент не можуть це зробити (укласти двосторонній контракт. - Авт.).

З сайту університету тим часом прибрали всю інформацію про вартість навчання для іноземних студентів. Ніхто не знає, яка офіційна вартість третього курсу. А вже 26 квітня у третьокурсників - ліцензійний іспит КРОК.

- Нормальні агентства зацікавлені в тому, щоб студенти КРОК здали, і організовують підготовку до нього, якісь заняття з викладачами тощо, - каже наш співрозмовник. - Тут ніякої підготовки немає, нас ставлять у положення, що половину студентів відрахують, а половина не пройде КРОК. Наприклад, для того, щоб студент був допущений, у нього не повинно бути академічних заборгованостей. А якщо викладач не виставляє оцінок або систематично пропускає заняття - що потім виставляти? Або викладач не виставляє оцінки, а потім вимагає зі студентів гроші.

Іноземець стверджує, що вимоги «неправомірної вигоди» - регулярна практика на міжнародному факультеті. Наводимо пряму мову, за винятком підсудних деталей, які ми не можемо публікувати бездоказово.

- Наприклад, «лікарня в Кропивницькому», викладач - «лікарська спеціальність» з цієї лікарні. Студентам, які не пропустили жодного заняття, готували доповіді на ці заняття, раптом виставляються двійки. Двійка за що? Викладач пояснити не може, але називає суму - тисяча доларів, - стверджує студент. - Для того, щоб почати кримінальне провадження про хабар, потрібно звернутися з заявою, отримати дозвіл у суді на аудіозапис або відеозйомку... А нас ставлять у таке становище, що це впізнається в останній день, або ти сьогодні закриваєш залік, або у тебе з'являється академічний борг. Нікуди бігти...

Описує й інші, зовсім уже лячні подробиці того, як нібито здають предмети в ДонНМУ окремі іноземки.

- Це похмурі реалії, я наступного року планую перевестися в Полтаву. Але для цього зараз потрібно здати КРОК, - підсумовує студент.

Шорсткою мовою

У середині березня в ЗМІ з посиланням на джерела в суді спливла ціла низка деталей одного з кримінальних проваджень, розпочатих у зв'язку з ситуацією в ДонНМУ. Судячи за формою і змістом «злитого», колеги цитують обвинувальний акт. Фрагмент тексту наводимо без змін: «Наприкінці минулого року невстановлені особи шляхом підробки документів під приводом вступу до вищого навчального закладу, Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету, заволоділи грошовими коштами абітурієнтів на загальну суму в один мільйон доларів США.

У ході досудового розслідування встановлено, що студенти-іноземці звернулися з численними заявами до ректора вузу через протиправні дії, скоєні посадовими особами ТОВ "Українські освітні послуги".

Також слідство встановило, що товариство з дозволу посадових осіб міжнародного факультету медуніверситету створило фіктивний деканат, однак жодним чином передача зазначеного кабінету в користування посадових осіб ТОВ "Українські освітні послуги" не здійснювалася, договори оренди не укладалися, і відповідні накази не надавалися.

Свідки ж розповіли, що документи, необхідні для вступу в Міжнародний медичний факультет ДНМУ, а також гроші за навчання подавалися абітурієнтами (іноземними громадянами) в кабінет №137 людям, які називалися посадовими особами Міжнародного медичного факультету. Ці особи видавали студентам і абітурієнтам квитанції до прибуткового касового ордеру без номера з відбитком печатки ТОВ.

Також іноземним громадянам надавалися довідки з відбитком печатки Донецького медичного національного університету та підписом виконуючого обов'язки декана ММФ ДНМУ про те, що зазначені особи є студентами Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету. Іноземці, отримавши відповідні документи, будучи впевненими, що зараховані до університету, відвідували заняття в групах нинішніх студентів, проте в ході перевірки виявлено, що зазначені особи не є студентами Міжнародного медичного факультету ДНМУ, накази про зарахування їх у якості студентів не видавались, а особисті справи не заводилися.

Крім цього, виявлено, що посадові особи факультету надають в органи міграційної служби неправдиву інформацію щодо осіб, які зараховані до вузу, а саме: надано завірену копію наказу ректора про зарахування 79 іноземних громадян на Міжнародний медичний факультет, завірену відповідною печаткою ММФ ДНМУ. Однак встановлено, що зазначена завірена копія не відповідає змісту оригіналу наказу ректора вузу, який стосується переведення 10 студентів медичного факультету №3 ДНМУ, розташованого в Маріуполі, на другий курс».

За даними фактами розпочато кримінальне провадження за частинами 3 і 4 статті 190 Кримінального кодексу - шахрайство у великих та особливо великих розмірах або вчинене організованою групою, а також за частиною 1 статті 364 - зловживання владою або службовим становищем. Максимальне покарання, яке може «світити» обвинуваченим, яких персонально не називають - від п'яти до 12 років в'язниці з конфіскацією майна.

Також повідомлялося, що судом у справі призначені експертизи відбитків «мокрої» печатки в клопотаннях про оформлення посвідки на проживання, університетських наказах і додатках до них.

«...до лампочки?»

Якраз в останній тиждень перед голосуванням у першому турі президентських виборів відсторонений раніше судом ректор вузу Петро Кондратенко знову з'явився в його «головному офісі» в Краматорську. Насамперед відновив себе на посаді. Другим - звільнив декана одного з факультетів, який виконував його обов'язки, поки Кондратенко був під слідством, термін перебування під яким у нього нібито закінчився. Точніше, звільнив відразу двох деканів і ще низку співробітників.

Поки незрозуміло, чи означає це, що розслідування СБУ про отримання ректором з тих же посередників неправомірної вигоди у вигляді двох недешевих автомобілів закінчене, чи хтось просто «забув» продовжити термін відсторонення керівника в тому ж суді. Нагадаємо, співробітники Головного слідчого управління Служби затримали керівника на початку лютого, в СІЗО він так і не посидів - вийшов під заставу. Говорили про суму в два мільйони гривень.

У День сміху в Краматорську понад 400 студентів, частина викладачів та співробітників університету вимагали звільнити Кондратенка. Через два дні влада знову змінилася - наказом МОЗ Кондратенко відсторонений від своїх обов'язків, а звільнений декан відновлений на посаді. Далі буде?