У Кропивницькому відбулася зустріч з відомим письменником Борисом Ревчуном

Перегляди: 963

У науковій бібліотеці імені Чижевського відбулася зустріч з відомим прозаїком і поетом Борисом Ревчуном.

Як зазначив голова обласного осередку Національної спілки письменників України Василь Бондар,  цикл зустрічей з відомими творчими особистостями «Письменництво: теорія і практика» був започаткований ще в січні, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Борис Ревчун розповів про свою співпрацю з різними виданнями, про нові проекти та поділився секретами майстерності.

На переконання майстра, «гумористичність та афористичність - це сіль, яка додає смаку будь-якій думці». А де афоризм, там і лаконічність, каже письменник і створює ось такий концентрат думок і почуттів: Обманювався, маюсь, болять душа і плоть// Обманювався, каюсь, прости мене, Господь.

В своїй роботі письменник використовує такі інструменти «гумористичного письма» як іронія, метафори, гіперболи, парадокс, алюзії, гру слів, двозначність, інтертекстуальність. Наприклад:

Нема на світі більш сумної повісті, //ніж повість про паплюження ідеї// Ви дочекалися таки свободи совісті, // Та більше виграли безсовісні від неї.

Гумористичні і сатиристичні твори Бориса Ревчуна з 80 років минулого століття публікувалися в майже 200 виданнях, серед яких були такі мільйонники як «Правда», «Комсомольська правда», «Литературная газета», «Крокодил», «Перець», «Літературна Україна».

Його іронічні та сатиричні мініатюри чула уся країна в улюблених гумористичних радіопередачах «Від суботи до суботи» та «А ми до вас в ранковий час».

З-під пера майстра вийшли збірки «Мініатюри без цензури», «Куточки зору», «Усякі думки в чотири рядки», жартівливий тлумачний словник англійською мовою, його твори увійшли до антології сміху «П’яте колесо».

На зустрічі письменник представив максимульки та живописульки у новій збірці «Осінні осяяння». Ці міні-мініатюри є гостро-злободенними, пише в передмові професор Григорій Клочек. Ось декілька. Головне, за кожним піаром зуміти побачити його бенефіціарів. Кращі підспівувачі - безголосі. За чесних політиків народ розумнішає, але не настільки, щоб на наступних виборах проголосувати саме за них, а не за демагогів і популістів.

П’єса «Джек-пот» Ревчуна в цьому році вийде у збірнику «Вежа».