У Кропивницькому розповіли про українців в історії космонавтики (ФОТО)

Перегляди: 1134

Сьогодні, 12 квітня, у відділі краєзнавства обласної наукової бібліотеки відбулася краєзнавча студія, присвячена Міжнародному дню польоту людини в космос, Всесвітньому дню авіації і космонавтики та Дню працівників ракетно-космічної галузі України, повідомляє кореспондент CBN.

Про історію створення ракетно-космічній галузі СРС та України ліцеїстам «Соколу» розповіли льотчик-випробувач Микола Фомін, інженери Юрій Муконін та Юрій Карапалов, які працювали свого часу на космодромі «Байконур».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ліцеїсти дізналися, що термін «космонавтика» з'явився у 1933 році завдяки нашому земляку Георгію Лангемаку, конструктору легендарної «Катюші». Космонавт Леонід Попов, в чию честь названа одна з вулиць Кропивницького, родом з Олександрії, а Юрій Маленченко - зі Світловодська. В космосі побували українці Попович, Береговий, Шонін, Добровольський, Жолобов, Лядов, Каденюк та інші.

Микола Фомін поділився спогадами про Юрія Гагаріна, з яким разом вчився у Оренбурзькому вищому військовому авіаційному Червонопрапорному училищі льотчиків імені І. Полбіна. Зупинився й на постаті Леоніда Каденюка. Сам Микола Фомін 15 років літав на дозвукових і 13 років - на надзвукових літаках. «Соколята» дізналися про те, як саме відбувався політ та приземлення першого космонавта Землі.

Юрій Муконін згадав, як у 1957 році люди виходили на вулицю спостерігати проліт першого супутника Землі, як того ж року запустили в космос собак - до польоту Гагаріна на орбіту вивели десять супутників.

Він розповів про ритуали, які були у радянських космонавтів, як готували до польотів «Салют-3» та орбітальну станцію «Мир», як Радянський Союз намагався запустити у космос лазерну ядерну установку.

Від співробітника обласної наукової бібліотеки Григорія Кочетова ліцеїсти дізналися про те, чому СРС не полетів на Місяць, про різні випадки, що траплялися в центрі управління польотами та на Байконурі.

На його переконання, на виникнення усіх аварій як в космічній галузі, так і у звичайному житті, впливає людський фактор: «Недотримання інструкцій, самовпевненість, непрофесійність у більшості випадків стають причиною аварій. Я завжди кажу молоді: уникнути катастроф допоможуть кваліфікація і добросовісність. В космонавтиці без цих якостей нема було що робити».