У відділі з питань праці в Кропивницькому наголосили, що не мають ніякого плану зі штрафів

Перегляди: 774

У міськвиконкомі Кропивницького відділ з питань праці працює не для того, аби «кошмарити» бізнес, а щоб допомагати додержуватись законодавчих норм.

На цьому сьогодні, 16 квітня, наголосив заступник міського голови Андрій Паливода, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Паливода зазначив, що в сучасних економічних умовах сталий розвиток бізнесу можливий лише у разі прозорості відношень з владою та їхній прогнозованості. «Головним завданням відділу є інформаційно роз'яснювальна робота. Штрафи - крайні заходи», - зазначив він та спростував чутки про наявність в управлінні плану зі штрафів.

Начальник відділу Микола Рибак зазначив, що за четвертий квартал минулого та перший квартал 2019 років фахівці відділу проінспектували понад 400 підприємств, де надавали інформацію щодо трудових прав та умов праці. В результаті легалізували кожного четвертого працівника.

Микола Рибак нагадав, що інспектор праці під час першого візиту до роботодавця тільки попереджує про можливі наслідки нелегальної праці та фіксує кількість працівників.

Кожному роботодавцю надається можливість самостійно виправити порушення, оформити трудові відносини з працівниками та повідомити про це відділ з питань праці. Але, якщо порушення роботодавець не усунув, він заплатить штраф у розмірі 125 тисяч гривень, крім того, йому загрожує адміністративна і навіть кримінальна відповідальність.

В області з 13 підприємців області стягнули 10 мільйонів штрафів. За даними, озвученими начальником управління держпраці у Кіровоградській області Сергєм Подорожним, з початку року інспектори провели 98 відвідувань і виявили, що 25 роботодавців використовували незадекларовану працю 280 працівників. Ще у трьох випадках люди працювали на основі договорів цивільно-правового характеру, які не повинні були застосовуватися.