На Кіровоградщині проходить зліт керівників еколого-натуралістичних центрів з усієї України

Перегляди: 852

У Кропивницькому відкрився всеукраїнський педагогічний практикум «Світ творчості» для директорів обласних еколого-натуралістичних центрів, передає кореспондент CBN.

Його темою стало використання інноваційних ідей Василя Сухомлинського у вихованні громадянина-патріота та формуванні європейських цінностей молоді в новому освітньому середовищі позашкілля.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Приймає гостей обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. В закладі функціонують 36 творчих учнівських об’єднань, у яких займаються 728 вихованців. Творчі учнівські об’єднання працюють на базах восьми міських шкіл та навчальних закладів восьми районів області.

Щороку на Кіровоградщині проводиться більше 30 очно-заочних еколого-натуралістичних масових заходів, якими охоплюються понад 7000 школярів. Серед них конкурс «Вчимось досліджувати та охороняти природу», зліт учнівських лісництв «Юні господарі землі», обласний етап Всеукраїнського конкурсу екологічних колективів екологічної просвіти «Земля – наш спільний дім», фестиваль «Українська паляниця», конкурс з флористики та фітодизайну та зліт учнівських виробничих бригад.

За словами першого заступника голови ОДА Сергія Коваленка, не дивно, що саме на батьківщині великого педагога проходить семінар: «Ми показуємо нашу співпрацю, ми показуємо наші результати, і ми горді з того, що можемо продемонструвати нашим колегам з інших областей».

Сергій Коваленко зазначив плідну співпрацю молодих екологів і лісівників з відповідними департаментами.

«Я задоволений тим, що Кіровоградщина перша в країні область, де вкладаються великі гроші у розвиток позашкільної освіти, - звернувся до присутніх директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, доктор педагогічних наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України Володимир Вербицький. - Для нас важливо сьогодні створити не просто новий закон про позашкільну освіту, а нову парадигму позашкільної освіти».

Він привітав колег із усіх областей України: «Те, що ви побачите на землі Сухомлинського, - це унікальне середовище, де, власне, з’явилося перше розуміння про екологічну роботу, перше розуміння про трудове виховання з точки зору педагогіки, перші дії, які Сухомлинский відпрацьовував із дітьми поза класом і в позашкільній діяльності».

На переконання академіка, позашкілля - це найвища освіта, бо «тільки тут діти можуть віддатись своєму почуттю, відтворити свої бажання у практичній роботі в позашкільному закладі».