Три роки уряду Гройсмана: чого вдалося досягти

Перегляди: 896

У квітні 2019 виповнюється три роки, як Верховна Рада призначила новий склад уряду.

Про це CBN повідомили у прес-службі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Тоді, коли рівень валового внутрішнього продукту (ВВП) України, що воює, вже впав на 9,9%, новий уряд взявся відроджувати економіку. Уже за три роки правління нового Прем’єр-міністра України рівень інфляції зменшився з 43,3% (у 2015 році) до 9,8% (у 2018-му). Вдалося не тільки зупинити масштабну кризу, а й забезпечити прискорене економічне зростання. А це дало фінансовий ресурс для проведення важливих соціальних і інфраструктурних реформ.

«Це були непрості три роки. Згадайте, що було три роки тому, які були виклики. Політична та економічна нестабільність. І я тоді сказав, що вступаю на посаду глави уряду для капітального ремонту країни, економічного зростання. По всіх напрямках ми заклали достатньо непогану систему, основу змін», - зазначив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Серед головних досягнень уряду – суттєве збільшення зарплат і пенсій. За останні три роки середня зарплата зросла втричі (в грудні 2018 року цей показник досяг 10 573 грн), середній розмір пенсії зріс у 1,7 разу і нині (квітень 2019-го) уже становить 2924 грн.

Однією з найуспішніших реформ є децентралізація. Цей процес Володимир Гройсман розпочав ще за два роки до призначення його на посаду Прем’єр-міністра. Нині в Україні вже створено 884 об’єднані громади, які отримали повноваження, ресурси та землю у власність від держави. Власні доходи місцевих бюджетів із 68,6 млрд грн у 2014 році виросли до 234 млрд у 2018-му. Підтримка розвитку регіонів 2018 року склала рекордні 37,8 млрд грн. А це нові й відремонтовані школи та садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні й зони відпочинку в громадах. Окрім того, за підтримки держбюджету в минулому році в регіонах збудовано 5281 інфраструктурний об’єкт.

«Рішення, які ми приймаємо, зумовлюють розвиток нашої держави на середньострокову і довгострокову перспективи, – зазначив Володимир Гройсман. – У 2014 році нам пропонували федералізацію, яка б розшматовувала Україну. А ми запропонували те, що з’єднає державу, – реформу децентралізації. За чотири роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад. І зараз треба ефективно використовувати ресурси – для досягнення цілей. Які у нас завдання? Дати нову якість освіти, медицини, інфраструктури. Двигуном розвитку є національна економіка».

Запам’ятається уряд Гройсмана і кількістю відремонтованих та прокладених нових доріг в Україні. Це майже 7000 нових автошляхів. За три роки фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі.

«У цьому році (2019) ми виділяємо 55 мільярдів гривень. Це рекордна цифра за всі роки незалежності України. Налагоджується контроль якості виконання», - сказав Прем’єр-міністр України.

Уряду Гройсмана вдалося перебудувати систему державної служби, активізувати електронні технології електронного врядування.

«Якщо раніше до реформи у нас претендували на державну службу на одне вакантне місце майже дві людини, то сьогодні 30 людей претендує на одне вакантне місце у державній владі. Це значно покращує конкуренцію», - наголосив Прем’єр.

Під час «Години запитань до уряду» у Верховній Раді Володимир Гройсман назвав пріоритети, які ставить кабмін на найближчу перспективу. Це економічне зростання, зростання якості життя, утвердження ефективної системи управління державою і продовження капітального ремонту країни.

«Громадяни знають і розуміють, наскільки ці роки були важкими. Як ми прожили ці роки – ми знаємо, але важливо, як будемо жити далі, в яких пріоритетах. І ці пріоритети – економічне зростання, зростання якості життя, утвердження ефективної системи управління державою і капітальний ремонт країни, яким ми займаємося. Зрозуміло, що нам тут буде потрібна підтримка парламенту. Все найцікавіше ще попереду», – додав Володимир Гройсман.