На Кіровоградщині після огляду в лікаря помер тримісячний малюк

Перегляди: 4216

Юлія Бабак, «Кіровоградська правда»

У Помічній Добровеличківського району раптово помер тримісячний Іванко. Сталося це за добу після планового огляду в лікаря. Розтин показав, біда сталася через вроджену патологію серця. Батьки звинувачують педіатра, що та вчасно не помітила хворобу і вимагають покарання. Медик же переконує – врятувати малюка не мала можливості. У місті відсутній стаціонар і немає медичного транспорту.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Від народження тримісячний Іванко зі здоров’ям не мав жодних проблем. Малюк зростав, гарно розвивався, щомісяця з мамою відвідував педіатра. Помер хлопчик наступного дня після планового огляду в лікаря.

– Лікар його оглянула, сказала, все добре і що чекає на нас у чотири місяці, – розповідає батько дитини Андрій Мараренко. – Опівночі син почав хникати, вередувати… А десь о п’ятій ранку відмовився від їжі. О восьмій ми звернулися до нашого педіатра, а та сказала негайно везти в район, у Добровеличківку.

Однак до райцентру Іванка так і не довезли. Малюк помер дорогою у мами на руках.

– Вона відчула, як син відпустив ручкою її пальчик, – продовжує згорьований батько.

Медики констатували – смерть настала внаслідок гіпертрофічної кардіоміопатії. У більшості випадків хвороба є спадковою, часто безсимптомна, іноді її стрімке протікання призводить до летальних випадків.

Втім у смерті сина Андрій та Юля звинувачують педіатра. Нарікають, лікар не надала екстреної допомоги та ще й до лікарні скерувала без медичного супроводу. Вимагають звільнити.

– Вона мала надати медичну допомогу, а не відправляти батька у такому стані сідати за кермо. Не надала швидку... – плаче мама Юлія Мараренко. – З нами поїхала старша донька, дитина всю дорогу просила: «Тату, я хочу жити, не їдь так швидко». Вона нас усіх відправила на смерть.

Натомість педіатр пояснює, батьки мали везти дитину на лікування самостійно. Це був єдиний шанс на порятунок.

– Надати тут кваліфіковану допомогу я не могла, – пояснює лікар-педіатр Центру первинної медико-санітарної допомоги у Помічній Ірина Ратушенко. – Медичний транспорт на даному етапі відсутній…

У Помічній немає дитячого стаціонару, лише консультація і один педіатр. На лікування батьки змушені возити малюків щонайменше за 30 кілометрів. Відділення скоротили через відсутність фінансування. П’ять років воно стоїть порожнім.

Батьки померлого Вані наполягають на відповідальності лікарки. Вони вже звернулися до правоохоронців. У разі доведення вини – педіатрові загрожує до п’яти років обмеження волі з забороною три роки обіймати посаду.