У Кропивницькому руйнували міф про Атлантиду

Перегляди: 1178

В обласній науковій бібліотеці ім.Чижевського сьогодні, 20 квітня, розпочав свою діяльність лекторій «Вчені руйнують міфи».

Перше його засідання було присвячене міфічно зниклому острову-державі, на якому жили могутні нащадки Посейдона. З лекцією «Атлантида Платона: міфи і реальність» перед відвідувачами відділу мистецтв виступив науковець, керівник археологічної секції обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук Микола Тупчієнко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Він розглянув існування Атлантиди в конкретно-історичному та метофоричному аспектах.

Науковець нагадав, що першим про Атлантиду написав Платон в діалогах «Тімей» та «Критій». Свою ідеальну державу він виніс «за Геркулесові стовпи». Про атлантів, що жили в горах Атласу, згадував Геродот, а слідом за ним Діодор Сицилійський і Пліній Старший. Про «найкращий устрій держави і про новий острів» в своїй «Утопії» розповідає Томас Мор і згадує Платона, як і Томмазо Кампанелла, що створив «Місто Сонця».

Микола Тупчієнко дав обґрунтовану відповідь на два головні питання, пов'язані з існуванням Атлантиди, - де? і коли? Він переконаний, що філософ-ідеаліст Платон створив міф, скориставшись архетипічними образами, сакральністю цифр, власною схемою інволюції политичних форм та реаліями, які його оточували.

«Оповідь Платона про Атлантиду є ні чим іншим, як міфом. Це вічне прагнення людей знайти ідеальне суспільство, ідеальне місце в реальному світі», - резюмував науковець.