Кропивничан запрошують приєднатися до європейського тижня імунізації

Перегляди: 960

У Кропивницькому з 24 по 30 квітня відбудеться Європейський тиждень імунізації.

Цього року він проходитиме під гаслом «Захистимося разом: #вакцини діють!», передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як розповіла під час прес-конференції лікар-епідеміолог Регіонального центру громадського здоров’я Кіровоградської облради Тамара Ланкмілєр, в Україні за ініціативи ВООЗ Європейський тиждень імунізації проводиться щорічно, починаючи з 2005 року.

Проте, за її словами, Україна не досягла рівня охоплення щепленнями у 95%, як це рекомендує ВООЗ. Навпаки, у 2016 році вона увійшла у вісімку країн світу з найнижчим охопленням вакцинацією разом з Сомалі та Буркіна-Фасо. Це призвело до спалаху поліомієліту на Закарпатті 2015 року та епідемії кору, яка триває в країні третій рік. За цей час захворіли майже 100 тисяч українців. У ВООЗ підрахували: щорічно вакцинація попереджає до трьох мільйонів смертей від дифтерії, правця, кашлюку та кору.

В Україні діє Календар профілактичних щеплень, за яким проводиться планова імунізація людей проти гематиту В, туберкульозу, дифтерії, правцю, кашлюку, гемофільної інфекції, поліомієліту, кору, епідемічного паротиту та краснухи.

Як зазначила начальник відділу охорони материнства та дитинства, імунопрофілактики департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Антоніна Кодрул, область стовідсотково забезпечена усіма вакцинами.

Актуальну інформацію щодо питань вакцинації можна отримати у свого сімейного лікаря чи педіатра, а також на сайті обласного лабораторного центру МОЗ України та на сторінці регіонального центру громадського здоров'я у Facebook. Крім того, протягом тижня лікарі-епідеміологи проводитимуть лекції у навчальних закладах, круглі столи у бібліотеках та наступної суботи - розважально-спортивну програму для дітей на Козачому острові.