У Кропивницькому презентували нове дослідження історії преси нашого краю

Перегляди: 1194

«Народне слово»

У державному архіві Кіровоградської області відбулася презентація книги кандидата історичних наук, викладача кафедри журналістики, видавничої справи та редагування ЦДПУ ім. Винниченка Романа Базаки «Преса Кіровоградщини (1874 – 1921 рр.)».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Монографія присвячена комплексному дослідженню періодичної преси, що виходила на теренах сучасної Кіровоградської області в означений період. Автор, передусім, зосередив у ній увагу на передумовах зародження та розвитку тогочасних медіапродуктів, проаналізував особливості функціонування видань, що забезпечували інформаційні потреби краю, а також з’ясував умови формування специфічної типологічної моделі регіональної періодики на тлі соціально-економічних, духовних, національно-культурних та суспільно-політичних подій. Книга вийшла у рамках обласної Програми книговидання і книгорозповсюдження на 2016 – 2020 роки, завдяки чому обов’язково потрапить до бібліотечних закладів області та шанувальників цієї теми.

Як зазначив на презентації директор обласного держархіву Олег Бабенко, «увага до регіональної журналістики і регіональної преси в Україні, як правило, була найдрібнішою. За великим рахунком, ми не маємо навіть досліджень загальноукраїнської преси. І з цього погляду книжка Романа Базаки є чи не першою ластівкою, яка загалом окреслює розвиток преси на конкретній території. В основі цієї книги матеріали, які здобув і узагальнив автор у стінах нашого архіву. Тому що найбільша колекція регіональної преси означеного періоду міститься у наших фондах. Як літературознавець у недалекому минулому я завжди говорю: “Мало книгу побачити, мало її потримати у руках. Книга живе тоді, коли її читають”. Тираж, який випустило Центрально-Українське видавництво, розійдеться по бібліотеках. А для того, щоб її читала якомога більша кількість людей, її розміщено у рубриці “Публікації” на порталі державного архіву Кіровоградської області. Найближчим часом електронний варіант книги буде передано обласній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського».

Про ідею створення книги та роботу над нею розповів автор: «Все почалося у 2011 році, коли я закінчував магістратуру і не хотів покидати стіни університету. Телефоную Василю Бондарю, моєму викладачеві, і запитую, чи є в архіві якісь газети, щоб можна було взятися за цю тему. Є і багато, берись. Взяв, починаю розробляти, берусь до методології – і помітив, що у принципі нічого там і немає. Є поодинокі статті, є дослідження соціокомунікаційних факторів, а саме преса і не досліджена. Видали мені чергову підшивку “Голоса Юга” і більш нічого. Писав, переписував, ліпив щось. Та нічого у мене не виходило. Неможливо з цього було зробити дисертацію. Взявся об’їжджати інші архіви та наукові бібліотеки України. Почав вимальовуватися попередній кістяк роботи. І тут треба висловити подяку Олегу Олександровичу Бабенку. Якби не він, ця книжка була б зовсім іншою і тої наукової цінності вона б не мала».

Роман Базака також зазначив, що фундаментом для певних розділів цієї книги стали праці кіровоградських краєзнавців Володимира Боська, Леоніда Куценка, Сергія Шевченка, Петра Кизименка та Федора Шепеля.

Таким чином Роман Базака працював над цією темою практично п’ять років. Книга має три розділи, а також два додатки: «Бібліографічний опис періодичних видань Кіровоградщини (1874 – 1921)» та «Географічний покажчик видань Кіровоградщини», що робить її більш цінною для наступних поколінь дослідників медіатеми.