Кропивничанка простояла у черзі на житло 40 років

Перегляди: 1215

Вікторія Барбанова, «Україна-Центр»

Минулого тижня сталася начебто звичайна подія: кропивничанка Світлана Войтовицька отримала від міської ради ордер на власне житло. У черзі на квадратні метри жінка стояла майже 40 років.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Стати в чергу на отримання житла можна і сьогодні - в Україні продовжує діяти Житловий кодекс часів Радянського Союзу, в якому право на безкоштовне житло від держави має практично кожен її громадянин. Основна умова, за словами заступника міського голови Кропивницького Альвіни Бондаренко, - стиснутий життєвий простір.

- Щоб стати в чергу на житло, людина повинна бути зареєстрована в Кропивницькому, але при цьому є низка норм, при наявності яких ми маємо право взяти людину на облік, - пояснює вона. - Перш за все це площа житла, яка припадає на кожну зареєстровану в ньому людини. Якщо на кожного члена сім'ї, який проживає в квартирі, доводиться менше норми, то такі умови вважаються обмеженими. Якщо ж на кожного члена сім'ї припадає більше, ніж шість квадратних метрів, то права ставити його в чергу ми не маємо. Крім цієї норми, враховується також стан житла - воно може бути старим або навіть аварійним. У цьому випадку також можна стати в чергу.

Квартира, ордер на яку вручили Світлані Войтовицькій, фактично є так званою малосімейкою, розташованою на восьмому поверсі одного з колишніх гуртожитків. У 1980 році на житловий облік в Кіровограді ставав ще її батько - тоді молодий спеціаліст. Він помер, не дочекавшись своєї черги. Але слід віддати належне людям, які курують це питання в міськраді, - квартиру, покладену йому, отримала донька.

- За три роки, які мер Андрій Райкович керує містом, міській раді діставалися тільки однокімнатні квартири або кімнати в гуртожитках, тобто на вторинному ринку житла, - зазначає Альвіна Бондаренко. - Купувати інше житло для людей, що стоять у черзі, у нас можливості немає. Також довгий у в місті не велося житлове будівництво. Найчастіше це неприватизовані квартири, власники яких померли, а родичі не заявляють свої права на спадок. Після всіх необхідних юридичних процедур житло стає комунальною власністю, і міська рада може передати його кому-небудь з людей, які першими стоять у черзі.

Насправді черга на отримання житла складається з трьох черг: загальної, першочергової і (увага!) позачергової. В останню входять представники кількох пільгових категорій - діти-сироти, чорнобильці першої категорії, багатодітні матері, які мають п’ять і більше дітей, інваліди війни. Назва «позачергова черга» звучить як оксюморон, але це означає, що люди, які потрапили в неї, повинні бути забезпечені житлом насамперед. У першочергову потрапляють представники інших пільгових категорій, а в звичайну - всі інші. Всього ж у черзі на житло в Кропивницькому стоять понад 3 тисячі осіб.

Однак, можливо, лід скоро рушить: у п'ятницю прес-служба Кропивницької міськради опублікувала заяву міського голови, в якій він оголосив про швидкий початок будівництва муніципального багатоквартирного будинку. «Йде підготовка до переміщення великого будівельного крана на новий майданчик, - наголошується в заяві. - Наприкінці травня буде здано в експлуатацію 54-квартирний житловий будинок на Жадова, і поруч буде закладено новий будинок на два під'їзди, близько 100 квартир. Терміни - в межах двох з половиною років».

- Будівельні роботи завершуються, вони проводилися спільно з однією з будівельних компаній, і планується поки, що 39 квартир в цьому будинку перейдуть міськраді для подальшої передачі людям, які стоять у черзі на житло. Однак ми збираємося зробити ще один важливий крок: сім двокімнатних квартир з цих 39 будуть передані управлінню охорони здоров'я як службові. Це допоможе залучити в місто висококласних фахівців-медиків. Планується, що після проживання в цій квартирі протягом 10 років людина отримає право приватизувати її - і це буде вже її особисте житло, - наголошує Альвіна Бондаренко.

У будинку, спорудження якого анонсував Андрій Райкович, будуть передбачені квартири для чорнобильців, військових і працівників сфери освіти.