В Україні знижується ціна на газ для населення

Перегляди: 657

З 1 травня ціна на газ для населення буде знижена до кінцевої роздрібної ціни - 8247 гривень за тисячу кубометрів.

Падіння ціни продовжиться відповідно до світових ринкових тенденцій, повідомили CBN у прес-службі Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це стало можливим завдяки принциповості і наполегливості Гройсмана.

«Я сказав раз, я сказав два, я попередив їх (НАК «Нафтогаз» - ред.), сказав їм, що якщо вони будуть маніпулювати цим питанням, якщо вони не здатні будуть зменшувати ціну, відповідно як ціна падає на ринках, то мені з ними не по дорозі, і більшості громадян України не по дорозі», - заявив він.

24 квітня збіг термін, який дав Прем’єр-міністр правлінню НАК «Нафтогаз» для офіційного повідомлення про зниження ціни на газ для населення нижче 8550 гривень за тисячу кубометрів з травня. Інакше контракт із правлінням буде розірваний, заявив очільник уряду під час засідання. Гройсман наголосив, що не дозволить «Нафтогазу» шантажувати український народ.

«Тому український уряд ухвалив рішення і зобов’язав "Нафтогаз" продавати газ за ринковою ціною, яка менша ніж 8,55 гривні. Що тут невідомого? Про що тут потрібно дискутувати? З нами знову починають грати в історію, що газ буде дорожче. Або НАК "Нафтогаз України" встановлює ціну нижчу, ніж 8,55 гривні з 1 травня, і говорить про це до 24 квітня, або я ініціюю відставку керівника "Нафтогазу" і проситиму уряд підтримати мою пропозицію», – наголосив Володимир Гройсман.

За його словами, необхідність зниження ціни на газ для населення диктують pинкові умови, оскільки на світовому pинку ваpтість палива вже знизилась. А тому споживачі не повинні переплачувати.

Зрештою, 22 квітня «Нафтогаз» погодився зменшити ціну на газ. Спільно з представниками уряду НАК «Нафтогаз України» розробив новий механізм визначення регульованої ціни. Він дозволяє зменшити ціну газу до рівня 8247 гривень за тисячу кубометрів (кінцева роздрібна ціна). А також уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації вже з 1 травня 2019 року.

«Коли вони ("Нафтогаз" - ред.) як монополісти починають використовувати своє ексклюзивне становище і крутити цим питанням, враховуючи лише свої комерційні інтереси, то це ненормально... Я радий, що вистачило здорового глузду для того, щоб зробити заяву, що з 1 травня ціна на газ буде опущена на 300 гривень за тисячу кубів. Це гарний початок для подальших знижень, відповідно до знижень цін, які відбуваються на міжнародних ринках», - сказав Гройсман.

Механізм передбачає, що при підвищенні ринкової ціни вартість газу для населення зростати не буде. Тобто, якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19.10.2018, то ціна для населення відповідно теж знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.