Чим вражав кропивницький музейно-туристичний фестиваль туристів із усієї України

Перегляди: 936

Любов Попович, «Кіровоградська правда»

Кіровоградщина з кожним роком стає все привабливішою для гостей, кажуть організатори сьомого Центрально-українського музейно-туристичного фестивалю, який відбувся минулих вихідних в обласному центрі. Що цікавого можна побачити, де відпочити, які нові маршрути відкрити мандрівникам, дізнавалася «КП».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Більше двох десятків туристичних локацій представили гостям фестивалю майже всі райони та об’єднані територіальні громади області в дендропарку Кропивницького. Показати власні принади запросили представників туристичної галузі з семи регіонів України.

– Кіровоградщина може дивувати, має що показати і пропонує туристам, як малим, так і дорослим, безліч різноманітних цікавих і пізнавальних екскурсій, місць для відпочинку й оздоровлення, – наголошує організатор фестивалю, очільниця департаменту культури, туризму та культурної спадщини облдержадміністрації Валентина Животовська.

Вона переконана, кожен район області має туристичний потенціал.

– Наше завдання сьогодні – розвивати регіональний туризм, відкривати тематичні маршрути, створювати заходи подієвого туризму, популяризувати зелений туризм. Кіровоградщина має більш як сім десятків популярних об’єктів, – уточнює Валентина Животовська.

Одним із таких тематичних маршрутів – театральними стежками Кропивницького – мандрували гості фестивалю з Донецької, Запорізької, Полтавської, Житомирської, Тернопільської, Чернівецької та Чернігівської областей. Дізналися про життя корифеїв, зародження і розвиток першого українського театру.

– У Кропивницькому я вперше і вражена не тільки архітектурною красою міста, а перш за все гостинністю і привітністю людей. Саме місто вражає архітектурою. За нею можна визначити культурні «мазки», які залишили різні епохи. Старі будинки – це культура високого суспільства, радянська епоха залишила свій штрих «червоної» ідеології, а сучасники творять свій демократичний «мазок», – ділиться враженнями директор Тернопільського обласного комунального музею імені Лепкого в Бережанах Ірина Ухман і додає, сьогодні очевидним є велике бажання людей об’єднуватися культурою, аби не тільки показувати красу нашого народу, а насамперед ідентифікувати Україну у світі. У цьому плані розвиток внутрішнього туризму є найкращим чинником.

Якісну організацію і насичену програму фестивалю відзначили й гості з Донеччини.

– Уже приїздила на подібний захід торік, тож можу порівняти. Кіровоградщина краще підготувалася до туристичного сезону. Приємно вразили чисті вулиці.., – ділиться емоціями очільниця відділу краєзнавства та туризму Донецької облдержадміністрації Валентина Лимаренко і зізнається, найбільше вразило, що вечірніми вулицями Кропивницького можна ходити безпечно, не боячись.

Разом із тим, відзначають гості фестивалю, є й спільні проблеми для усіх регіонів. Перш за все це неякісні дороги і відсутність достатньої кількості готелів. Однак те, що в Україні повернулися «обличчям» до внутрішнього туризму, хороший знак і для наповнення місцевих бюджетів, і для розвитку територій.