У 2019 році на Кіровоградщині двічі фіксували спалахи гострих кишкових інфекцій

Перегляди: 762

За поточний період 2019 року в області зареєстрували один спалах (сім осіб) та один груповий випадок (три особи) гострої кишкової інфекції в дитячих навчальних закладах.

Про це сьогодні, 26 квітня, під час засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повідомив начальник ГУ Держпродспоживслужби в області Ігор Бойчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За 2019 рік в Україні зареєстрували 163 спалахи гострих кишкових інфекцій, під час яких постраждало 1899 осіб, із них дітей - 1029. 89 випадків зареєстрували в організованих дитячих колективах із загальною кількістю постраждалих 752 дітей, 51 спалах – на об’єктах ресторанного господарства та торгівлі з загальною кількістю захворілих 743 особи, в тому числі 138 дітей. Серед населення у побуті зареєстрували 23 спалахи, під час яких постраждали 337 осіб, з них 139 дітей.

В області організовані дитячі колективи є першими, де реєструють спалахи. У 2018 році на Кіровоградщині зареєстрували п’ять спалахів гострої кишкової інфекції. У порівнянні з 2017 роком кількість спалахів збільшилася в 2,5 разу (в 2017 році зареєстрували два спалахи у дошкільних навчальних закладах).

За місцем виникнення чотири спалахи зареєстрували у дошкільних навчальних закладах області та один – у закладі ресторанного господарства. Всього постраждали 32 особи, із них 25 дітей віком до 18 років.

Спалахи реєстрували на трьох адміністративних територіях (у Кропивницькому – три, Бобринці – один, Знам’янському районі – один).

За етіологічним фактором спалахи розподілили таким чином: ротавірусна інфекція – чотири, сальмонельоз – один. За фактором передачі спалахи в одному разі спричинив харчовий шлях, та в чотирьох – контактно-побутовий.

За поточний період 2019 року в області зареєстрували один спалах (сім осіб) та один груповий випадок (три особи) гострої кишкової інфекції в дитячих навчальних закладах, постраждали десятеро дітей. Спалахи зареєстрували на двох адміністративних територіях області (у Кропивницькому та селі Богданівка Знам’янського району).

Причинами і умовами виникнення захворювань серед вихованців ДНЗ є порушення дезинфікуючого режиму, недотримання правил особистої гігієни дітьми та співробітниками, не дотримання правил миття столового посуду та іграшок тощо.

«Як бачимо, ситуація в області доволі серйозна, оскільки страждають саме діти. З урахуванням показників захворюваності населення на гострі кишкові інфекції не можна вважати, що санітарно-епідемічна ситуація в області спокійна. Ризик виникнення інфекційних захворювань та спалахів збільшується з настанням теплового періоду, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюють умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій», - сказав Ігор Бойчук.