У Кропивницькому на територію двох парків можуть зазіхати забудовники

Перегляди: 1243

На наступне засідання постійної комісії з архітектури, будівництва, реклами, земельних відносин міської ради Кропивницького запросять начальника КП «Благоустрій» та профільного заступника міського голови.

Таке рішення прийняли члени комісії сьогодні, 6 квітня, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Вони розглядали питання роботи міської комісії з визначення стану та вартості зелених насаджень у Кропивницькому.

Як доповів керівник управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Олег Вовенко, видалення зелених насаджень здійснюють у разі законного будівництва, якщо це аварійні або сухостійні дерева або поросль з діаметром кореневої шийки не більше 5 см, у разі ліквідації аварійних ситуацій на інженерних мережах, проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередач або систем енерго-, водопостачання та водовідведення.

У минулому році комісія обстежила дерева за понад 600 адресами, склала 280 актів обстеження зелених насаджень і погодила видалення 743 дерев. Цього року до комісії зверталися фізичні та юридичні особи, у результаті погодили видалити 159 дерев.

Олег Вовенко наголосив, що комісія не займається обстеженням насаджень природно-заповідного фонду, до якого у Кропивницькому належать памʼятки садово-паркового мистецтва місцевого значення - парки «Перемоги», «Ковалівський», «Космонавтів», «Дендропарк», «Козачий острів» та ландшафтний заказник місцевого значення «Сосновий масив» на Лісопарковій.

Членів комісії зацікавив стан інших зелених зон міста з погляду запланованої масштабної зміни зонування. Наприклад, 57 гектарів парку, що знаходиться в районі Бєляєва. Щоб зберегти їх від вирубування під будівництво, потрібно визначити межі парку та віднести його до природно-охоронних зон. Аналогічна ситуація з парком «Молодіжний».

Нагадаємо, що з нагоди ювелію міста, висадили 265 саджанців лип. 105 молодих деревець прикрашатимуть озеро «Копань» на Ковалiвцi, 71 липу висадили вздовж вулицi Кропивницького бiля магазину «Океанiум» i 89 даватимуть свiжої прохолоди i кисню у мiкрорайонi Некрасiвка, у скверi Молодiжному.