У Кропивницькому презентували Комплексний енергетичний паспорт шкіл, лікарень та дитсадків

Перегляди: 689

У Кропивницькому презентували Комплексний енергетичний паспорт будівель бюджетної сфери міста.

Як зазначила на прес-конференції керівник департаменту економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанна Морква, міська влада поставила перед собою завдання скоротити споживання енергоресурсів бюджетною сферою, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Саме для цього департамент і розробив Комплексний енергетичний паспорт будівель бюджетної сфери міста.

За міжнародної технічної допомоги в рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» провели 19 енергоаудитів десяти будівель бюджетних установ і дев'яти ОСББ, а також 31 енергосканування будівель бюджетних установ. З міського бюджету виділили кошти на енергоаудит 22будівель бюджетних установ зі створенням для них енергопаспортів.

До енергетичного паспорту входять аналіз стану будівель, показників споживання паливно-енеригетичних ресурсів, перелік заходів з термомодернізації, а також рік забудови, кількість поверхів, площа вікон, дверей, стель, загальна площа, кількість світлоточок та локальних вентиляцій тощо. Все це, зауважила Маріанна Морква, дає можливість інвестору комплексно оцінити технічні дані будівлі, визначити клас енергоефективності та зорієнтуватися з подальшими діями.

Додатком до енергетичного паспорту є перелік дій, які пропонується здійснити задля повної модернізації кожної будівлі. Наприклад, у ЗОШ №4 їх необхідно вісім, а для неврологічного відділення центральної міської лікарні - чотири.

У департаменті прорахували економію теплової енергії та електричної, грошові заощадження та кількість коштів, необхідних для впровадження заходів та терміни окупності.

«Ми очікуємо, що Комплексний енергетичний паспорт будівель бюджетної сфери Кропивницького стане реальним підґрунтям для залучення інвестицій та грантів, у тому числі з частковим фінансуванням з державного або міського бюджетів, а також основою для розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку Кропивницького до 2030 року», - зазначила керівник департаменту економіки та інвестицій.

Структуру бюджетної сфери Кропивницького складають 80 закладів освіти, 14 - охорони здоров'я, 30 - культури та 19 закладів молоді та спорту.