У Кропивницькому помер відомий журналіст і краєзнавець

Перегляди: 2342

Вчора, 9 травня, на 81 році пішов із життя відомий кропивницький журналіст, громадський діяч та краєзнавець Станіслав Янчуков, повідомляє CBN.

Народився Янчуков 14 червня 1938 року у селі Світлопіль Олександрійського району в сім’ї сільського вчителя. Був філологом, працював у школі, викладав у педагогічному інституті, згодом працював на державній службі та займався громадською роботою.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Займався культурно-просвітницькими проектами, розвитком видавничої справи. Захоплювався історичним краєзнавством, брав участь у підготовці тому «Історія міст і сіл УРСР. Кіровоградська область», був членом редколегії «Книги пам’яті України».

З 1998 року займав посаду головного редактора Центрально-Українського видавництва. За цей час підготував до друку сотні видань, більша частина з яких - історико-краєзнавчі.

Станіслав Янчуков двічі ставав лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова 2006 та 2018 років. Відомі його праці з історії області: «Весна і 40 тисяч посмішок», «На чолі місцевого самоврядування», «З іменем Володимира Ястребова», «До спортивних вершин» та як редактор підготував до друку безліч книг.

Був незмінним редактором «Історичного календаря Кіровоградщини», брав активну участь в організації і проведенні фестивалю «Вересневі самоцвіти».

Прощання відбудеться завтра, 11 травня, о 10:00, за адресою: вул. Преображенська, 59.