У Кропивницькому сьогодні безкоштовно обстежують родимки

Перегляди: 1715

Сьогодні, 10 травня, в рамках всесвітнього Дня меланоми кропивничан запрошують пройти дерматоскопічне обстеження в обласному шкірвендиспансері.

Як розповіла CBN головний лікар диспансеру Мар'яна Попович, день діагностики меланоми - всеукраїнський соціальний проект, що проводиться щорічно з 2009 року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За 10 років реалізації проекту в Україні огляд пройшли 379 360 громадян, серед яких виявили 1168 випадків меланоми і 3541 випадків раку шкіри.

В 2018 році в рамках всесвітнього Дня меланоми в обласному шкірвендиспансері провели 240 дерматоскопій. Чотирьом пацієнтам в поадльшому проставили діагноз рак шкіри.

«Меланома - найбільш агресивне новоутворення серед всіх новоутворень, які можуть бути, - шлунка, кишківника, молочної залози. Тобто смертність від меланоми в сотні разів більша, ніж від інших видів раку», - підкреслила Мар'яна Попович.

Надмірний вплив ультрафіолетових променів вважається однією з найбільш частих причин появи цього захворювання, на що потрібно звертати увагу особливо батькам маленьких дітей.

«Завдяки цій акції ми маємо можливість профілактувати дитяче населення. Навчити матерів, бабусь, татусів, як правильно доглядати за шкірою, родимками у малюків, як правильно наносити захисні креми, як правильно поводити себе біля води», - зазначила головний лікар.

Вона розповіла алгоритм первинної діагностики родимок. Він називається АККОРД.

Треба звернути увагу на:

А - асиметрію, коли умовна вісь ділить родимку на дві нерівні половинки;

К - край, коли він стає нерівним, рваним, з зазубринками;

К - кровоточивість, якщо родимка без попередньої травми раптом починає кровоточити;

О - окрас, коли про переродження можуть свідчити зміна кольору, появлення вкраплень більш темного або світлішого чи, навпаки, зникнення забарвлення;

- розмір: родимка збільшується в ширину або висоту;

Д - динаміку змін, появу кірочок, тріщинок, випадання волосків.

Кіровоградський обласний шкірвендиспансер чекає городян за адресою: вул. Комарова, 1, до 18:00.