Пішки світом: відомий мандрівник розповів жителям Світловодська про нову експедицію

Перегляди: 1267

Алла Зейферт, Ірина Іванова, «Кіровоградська правда»

Відомий український дослідник, етнограф і філософ Сергій Гордієнко побував у Світловодську, де розповів про свою нову експедицію. Чоловік нині прямує до іспанської Барселони. Він першим встановив український прапор на Північному полюсі. Пішки пройшов півсвіту.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Сергій Гордієнко мандрує світом майже все свідоме життя. Здійснив більше трьох десятків походів. На каяку проплив понад чотири тисячі кілометрів річкою Об у Російській Федерації, на каное здійснив сплав Амазонкою, перейшов Сахару, виживав у 50-градусну спеку і шестибальний шторм.

– Я двічі досягав Північного полюса, був організатором й учасником першої антарктичної експедиції, яка на сьогоднішній день працює більше 20 років, – розповідає мандрівник. – Свого часу перетнув Латинську Америку, а звідти без використання технічних засобів - Мексику. Пройшов майже всю Амазонку, Індокитай... Бачив місця, де відбуваються соціальні спалахи, війни, екологічні лиха...

Увесь час чоловік вивчав психологію виживання, адаптації та прийняття рішень у складних умовах. Десять років тому створив експедиційний центр – у ньому готує фахівців із виживання й організації екстремальних експедицій.

Дослідник зауважує, протягом останнього часу через кліматичні зміни трансформується флора і фауна, зокрема і в Україні.

– Зараз, крім міграції людської, відбувається міграція живих організмів, – пояснює Сергій Гордієнко. – Багато з них дуже небезпечні. Припустимо, мало хто знає, що в Україні уже є чотири види дуже небезпечних арахнід: павуків тропічних видів, які живуть тут і дуже отруйні. Кілька видів рептилій, в тому числі дві гадюки, які потрапили до нас із тропічних регіонів і непогано прижилися.

За більш як сорок років мандрів чоловік зупинятися не планує. Запевняє, лише рух – запорука доброго здоров’я й довголіття.

– Ви знаєте, що в Україні літні люди помирають через порушення нормального циклу життя, – вважає співрозмовник. – Мій батько прожив майже 90 років. Він працював до кінця. Був такий чудовий професор-кардіолог Амосов. Він говорив, що люди пенсійного віку можуть отримувати пенсію, але повинні працювати. Я ніколи не був прихильником того, що людина складає лапки. Людина повинна боротися і боротися до кінця.

З України дослідник вирушить до Румунії, Болгарії, Греції, Італії, Франції, Іспанії, Угорщини і повернеться назад до Києва восени наступного року. Загалом планує подолати майже 12 тисяч кілометрів.