Суддя з Кіровоградщини купив авто за суму, що втричі більша річного доходу його сім'ї

Перегляди: 2338

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Суддя Знам'янського міськрайонного суду Олександр Проценко продав японський джип на 200 тисяч дорожче, ніж брав його п’ять років тому. І купив нового «німця» за астрономічні для рядового обивателя гроші - сума більш ніж утричі перевищує офіційні доходи сім'ї служителя Феміди за минулий рік.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нічого особистого - всі дані є в реєстрі електронних декларацій. Зокрема, інформація про придбання кросовера Volkswagen Touareg за 2,06 мільйона гривень у вигляді повідомлення про суттєві зміни в майновому стані була внесена ним до державного реєстру 25 квітня. Напередодні Дня праці. І тут же потрапила в зону уваги медійників.

- Судячи з прайсів офіційних дилерів Volkswagen, купив суддя автомобіль в комплектації R-Line 3.0 V6 TDI, яка включає в себе дизельний або бензиновий двигун, 8-ступінчасту коробку передач, адаптивний круїз-контроль з Front Assist, асистент утримання смуги руху Lane Assist, легкосплавні диски Sebring R19, шкіряний салон Vienna і багато інших «примочок», - зокрема, написав на одному з блог-майданчиків журналіст-розслідувач Павло Лісниченко.

За день до офіційного придбання автомобіля Олександр Проценко подав до реєстру повідомлення про продаж рухомого майна на 800 тисяч гривень.

- Орієнтуючись на декларацію судді за 2018-й, можемо констатувати, що мова йде про Infiniti QX70 2013 року випуску, яка на момент покупки в 2014-му коштувала понад 600 тисяч гривень. Таким чином, покористувавшись автомобілем більше п’яти років, судді, очевидно, вдалося виручити на його продажу майже на 200 тисяч більше витраченої свого часу суми, - підрахував Лісниченко.

Але якщо це можна списати на стрибки курсу долара в 2014-му, то сума задекларованих суддею і його дружиною офіційних доходів за минулий рік становить лише 600 тисяч. З них 341 - зарплата судді Проценка, більше 55 тисяч - пенсія, ще 70 тисяч - офіційний дохід від підприємницької діяльності його дружини і ще 150 тисяч - дохід від продажу невідомого рухомого майна. Невідомого, тому що, крім згаданого джипу Infiniti, в 2017-му суддя цінного рухомого майна не декларував.

- Хто тепер у нашій країні захоче бути вчителем або лікарем? З такими угодами суддя - найкрутіша професія, - прокоментував ситуацію тележурналіст Андрій Богданович в авторському відеоблозі «Погляд». - Просто відчуваєш себе, як вареник у сметані. І в маслі. І в сирі. У всьому... Господи, пошли нам нарешті судову реформу!

Втім, деякі муніципалітети Кіровоградщини, розпоряджаючись грошима городян, схоже, намагаються не відставати від представників «найкрутішої» професії, що офіційно живуть за гроші платників податків же. Так, у січні управління справами Олександрійської міськради оголосило публічний тендер на покупку кросовера Renault Captur очікуваної вартістю 600 000 гривен, а ще через місяць - Nissan Quashqai очікуваною вартістю 570 000 гривень. Без публічних пояснень від мерії з приводу того, які саме транспортні потреби чиновників повинні задовольнити саме такі авто і чому не підходять, скажімо, «Ланос» або «ЗАЗ Forza».