У Кропивницькому комуністи 9 травня без згоди рідних використали фото «бійця», який насправді не воював

Перегляди: 1660

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

На загальноміському рівні святкування Дня Перемоги в Кропивницькому пройшло, на відміну від деяких інших обласних центрів України, організовано і спокійно. Але ось у неофіційній частині, яку провели представники так званої Лівої опозиції, не обійшлося без неприємної історії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

І справа не в тому, що реінкарнаційний варіант КПУ при цьому провів акцію «Безсмертний полк», під час якої учасники несуть портрети родичів, які воювали або загинули на війні, а в тому, що зробили це з пропагандистським нахабством і справжньою більшовицькою безцеремонністю, не особливо й приховуючи це. За інформацією «Першої електронної», представник міської організації КПУ (?!) зазначив, що в акції були використані портрети комуністів, які були на війні й померли за останні 10 років. Це вже викликає питання до самої ідеї «Безсмертного полку», але все ще гірше.

Увагу літературного редактора «УЦ» Ольги Березіної, яка переглядала інформаційну стрічку, в тому числі й фото, зроблені під час акції лівих опозиціонерів, раптово привернув портрет, який тримає в руках одна з учасниць. Ольга Юріївна не повірила своїм очам, покликала сина, і, коли він вивів зображення на великий монітор, вони остаточно переконалися, що на світлині дійсно їхній батько і дідусь, що підтверджує і підпис «Березін Юрій Олексійович».

Сім'я Березіних пережила справжній шок, каже Ольга: «Мене трясло, ледве заспокоїли маму, навіщо їй це на 85-му році життя, син теж у шоці, адже мій тато помер майже 11 років тому, але ніхто і не подумав спитати у нас дозволу на використання його фотографії. Тим більше що він ніколи (!!!) не воював, до початку війни йому було 12 з половиною років, і він в евакуації працював в одному з колгоспів Саратовської області».

Ольга Юріївна не знає, звідки взяли портрет її батька, але припускає, що могли з особової справи офіцера, яка зберігається у військкоматі. На фото Юрій Березін у військовій формі з погонами лейтенанта, коли він закінчив військове училище, значить, воно було зроблене до 1960 року, і тільки у військовому квитку фотографії не змінювали, тоді як партквитки міняли не раз: «Тато був комуністом, причому людиною кришталевої чесності, його б точно вхопив інфаркт від такої брехні».

Обурює і те, що учасниця акції, яка була свого часу лідером Кіровоградської обласної організації КПУ, Вікторія Дем'янчук добре знає маму Ольги і могла б хоча б запитати дозвіл на використання портрета Юрія Березіна. Але ніхто не спитав до того, як не вибачився і після. Більш того, коли наша співробітниця додзвонилася в офіс Лівої опозиції і спробувала розібратися, її назвали «некультурною журналісткою, тому що інші люди самі приносили портрети своїх рідних». Малоймовірно, щоб хтось дав портрет свого родича для використання в акції, після чого портрети просто викидають...