У Кропивницькому презентували книгу про Голокост в Україні (ФОТО)

Перегляди: 1646

До Кропивницького вчора, 16 квітня, завітав заслужений діяч науки та техніки України, доктор наук, лауреат премії НАН, колишній в'язень шаргородського ґетто, голова Всеукраїнської асоціації колишніх в'язнів ґетто і нацистських концтаборів Борис Забарко.

Понад 25 років він збирає інформацію про загиблих і тих, хто вижив під час Голокосту, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Борис Забарко - автор понад 240 книг і статей про знищення євреїв, які були опубліковані у Великій Британії, Австрії, Угорщині, Ізраїлі, Росії, Німеччині, США, Україні.

У кропивницькій синагозі він розповів про одну зі своїх останніх книг - двотомник «Мы хотели жить: Свидетельства и документы», де зібрані спогади колишніх в'язнів нацистських концтаборів і ґетто, людей, які пережили небачену в історії катастрофу.

Книга - документальні свідчення про долю українського єврейства в роки Другої світової війни, про стосунки між євреями і неєвреями - байдужими спостерігачами, колаборантами і тими людьми, завдяки яким вижили герої книги.

Як зазначив Борис Забарко, у 42 містах та селах працюють осередки Всеукраїнської асоціації колишніх в'язнів ґетто і нацистських концтаборів, але люди відходять у вічність. Залишиться лише пам'ять.

«Довгі роки у Радянському Союзі про Голокост не говорили і не писали. Те ж після війни відбувалося і на Заході. Не прийнято було говорити, бо, якщо чесно, країни не витримали перевірки на порядність, на гуманізм, на нормальне ставлення до людського життя. Тому тільки в 60-ті на Заході, а в СРС під час перебудови, почали говорити про Голокост», - розповів дослідник.

Він зазначив, що за даними соцопитування, яке проводили в країнах Європи минулого року, 34% опитаних не мають уявлення про Голокост. Під час Другої світової німці та їх сподвижники вбили майже дві третини євреїв, що жили в Європі. Вони називали це програмою «Остаточне рішення єврейського питання».

У Бориса Забарка в нашій країні готовий до друку двотомник «Жизнь в тени смерти», а в Німеччині у липні вийде нова книга про Голокост в Україні з коментарями. В цих виданнях зібрані спогади людей з усієї України. Історії розташовані у хронологічному порядку.

«Ми повинні пам'ятати не тільки про жертв, а й про тих, хто вижив. Тому що саме завдяки їм збереглася пам'ять про Голокост», - зазначив історик.

Під час зустрічі Борис Забарко подякував кропивницькому історику, краєзнавцю, досліднику Голокосту на Кіровоградщині Василю Даценку за його книгу «За те, що євреї» та кропивницькому осередку асоціації за створення меморіалу у Хащуватому.