На Кіровоградщині з’явилася перша муніципальна няня

Перегляди: 2022

Новий вид соціальної допомоги, який ввели після прийняття урядової програми з 1 січня, почнуть виплачувати вже найближчим часом, а першою родиною, яка вирішила отримати компенсацію від держави на няню, стала сім’я з двома двійнятами з Новгородки.

Про це CBN повідомила начальник управління соціального захисту населення Новгородківської РДА Наталія Гук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

До цього часу управління соцзахисту лише приймали документи. Найпершими, хто подав заяву на цей вид допомоги в Україні, стала родина з Новгородки. Наталія Сегеда – мама одразу двох донечок. Двійнята Ніла та Даміра – активні дівчатка, їм уже по два роки і без сторонньої допомоги – не впоратися. Нянею оформили бабусю, яка час від часу наглядає за онучками.

Про виплати для няні родина дізналася ще в лютому. Тоді ж і подали документи до місцевого управління соцзахисту. Бабусю оформили як фізичну особу підприємця – це обов’язкова умова. Найближчим часом родина отримає перші кошти – по 1626 гривень на кожну дитину.

Муніципальна няня – не лише допомога родинам з маленькими дітьми, а й додаткові робочі місця, запевняють в управлінні соцзахисту. Це також можливість людям передпенсійного віку допрацювати необхідний трудовий стаж для оформлення пенсії.

На сьогодні на Кіровоградщині зареєстрували 13 заяв щодо компенсації оплати няні. Кошти родини отримають за весь період з моменту подачі документів. Органи соцзахисту вже отримали відповідне програмне забезпечення та чекають на нових заявників.

Компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину та виплачується як батькам, що працюють, так і тим, хто у декреті.