У Кропивницькому хвороби системи кровообігу стали частіше призводити до летальності

Перегляди: 866

У 2019 році в Кропивницькому спостерігається зростання летальності від хвороб системи кровообігу в порівнянні з відповідним періодом минулого року, повідомляє кореспондент CBN.

Летальність від хвороб системи кровообігу зросла до 1,63% у першому кварталі 2019 року з 1,5 за аналогічний період минулого. Смертність від гострого інфаркту міокарда зросла з 13,23% в першому кварталі 2018-го до 16,4 % - в першому кварталі 2019-го.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Збільшилась кількість інсультів з 11,8 на десять тисяч населення до 13,3 на десять тисяч у відповідні періоди минулого та цього року.

Такі дані озвучила перед сімейними лікарями та терапевтами міста позаштатний міський кардіолог Світлана Чубко.

У ВООЗ прогнозують подальше збільшення загальної кількості хвороб системи кровообігу через постарішення населення, шкідливі звички, малорухомий спосіб життя тощо.

Зарадити цьому, на думку фахівців, допоможе більш активна співпраця між лікарями первинної і вторинної ланки. Сьогодні лікарі первинки взяли участь у семінарі, присвяченому своєчасній діагностиці гострого коронарного синдрому та нестабільній стенокардії.

«Дуже важливий зв'язок між сімейними лікарями та лікарями загальної сімейної практики, до яких хворі частіше звертаються, і вузькими фахівцями, - зазначила Світлана Чубко. - В той же час дуже важлива і превентивна кардіологія, профілактика серцево-судинних патологій, тому що хворі не завжди обізнані, що це таке. Сімейні лікарі повинні більше говорити з людьми. Розказувати, який може бути біль, як він виникає, що треба робити при цьому, яку допомогу людина може сама собі надати і що робити надалі. Це нам допоможе своєчасно діагностувати ці захворювання, своєчасно надавати кваліфіковану допомогу».