На Кіровоградщині хочуть підвищити тариф на водопостачання та водовідведення

Перегляди: 1208

У Кропивницькому сьогодні, 29 травня, провели обговорення проекту постанови Національної комісії «Про встановлення тарифу на 2019 рік» та необхідності встановлення тарифів на 2020 рік, передає кореспондент CBN.

Висловити свою думку зібралося близько півсотні активістів та керівництво водоканалу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Останні стверджують - перегляд тарифів на послуги зумовлений інфляцією, зменшенням обсягів реалізації по водопостачанню, зростанням вартості реагентів, електроенергії, запчастин, послуг, підвищенням рівня оплати праці, необхідністю погашення кредиту Світового банку тощо. Запевняють, що вода однозначно відповідає санітарним нормам.

Громадські активісти висловили незгоду з такою пропозицією. Люди обурені, що тариф підвищується по області пропорційно, не враховуючи, скільки коштує послуга для жителів різних територій, не беруться до уваги витрати води при поривах. Говорять - на підприємстві не оприлюднили детальні розрахунки і не обґрунтували потребу в підвищенні тарифу.

У результаті замість обговорення тарифів переважно звучали пропозиції провести аудит «Дніпро-Кіровограду» за останні роки, звільнити гендиректора, повернути водоканал у власність громади міста та провести круглий стіл у більш тісному колі фахівців.

Запропоновані тарифи – поки не остаточне рішення. Протокол про те, що обговорення відбулося із врахуванням думки кожного, відправлять на розгляд Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і компослуг.

«На 2020 рік пропонується прогнозований тариф для розгляду Національною комісією в розмірі близько 37 гривень 80 копійок з ПДВ - водопостачання разом із водовідведенням, а на 2019 рік розглядається проект постанови Національної комісії про встановлення тарифу - вода разом із каналізацією з ПДВ – 28,68», - прокоментував генеральний директор ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик.

«У нас у Громадській раді є свої фахівці – є представники навіть економічних професій і економісти, які мають ступінь доктора економічних наук, тому ми будемо пропонувати, щоб це питання обговорити ще. Представники Громадської ради, депутатського корпусу, громадські активісти… Приблизно чоловік вісім щоб це було, не базар, а нормальне обговорення, без криків, із суттєвими зауваженнями, представник водоканалу – Ілик, і це питання обговорити в нормальній спокійній обстановці. Представники, ми вважаємо, все ж таки повинні бути обласної ради», - сказав голова Громадської ради при виконкомі міськради Кропивницького Леонід Лузан.

Попередньо, новий тариф на водопостачання та водовідведення можуть затвердити вже у липні.

Обговорення щодо підвищення тарифу цього дня провели у 15 населених пунктах області, де користуються послугами ОКВП «Дніпро-Кіровоград.