Бабуся двійнят з Кіровоградщини стала першою муніципальною нянею в Україні

Перегляди: 2209

Алла Зейферт, «Кіровоградська правда»

З січня держава запровадила новий вид соціальної допомоги – оплата няні для родин, що виховують дітей до трьох років. Майже півроку управління соцзахисту приймали документи в охочих. Таких звернень на Кіровоградщині нині майже півтора десятка. Але найпершими, хто подав заяву на цей вид соцпідтримки в Україні, стала родина з Новгородки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Наталія Сегеда – мама двох донечок. Двійнята Ніла та Даміра – активні дівчатка, їм уже по два роки. Нині без сторонньої допомоги з малечею не впоратися. Нянею оформили бабусю, яка наглядає за внучками.

– Моя мама живе в сусідньому селі за сім кілометрів від нас і кожного дня їй треба витратити 30 гривень, аби вона сюди приїхала. Компенсація від держави стане нам, звичайно, у нагоді, у допомозі, і я сподіваюся, що хоч трішки буде легше. Ми ці гроші хоч трохи повернемо на дітей. Сьогодні прожити на дитячі – тисячу сімсот гривень на двох, коли на підгузки виходить тисяча – не реально, – говорить Наталія Сегеда.

Про виплати для няні родина дізналася ще в лютому. Тоді ж і подала документи до управління соцзахисту. Бабусю зареєстрували як фізичну особу підприємця – це обов’язкова умова для офіційного оформлення няні.

Loading...

– Я на пенсії за вислугою років, вирішила допомогти дітям. Впоратися з двома внучками дуже важко. Пішли в управління, все там дізналися. Зібрали документи, які потрібні, і так нас оформили. Сплачуємо податки кожного місяця. А основні доходи залишаються в сім’ї. Дуже дякуємо державі, що подбала про такі молоді сім’ї, – розповідає Валентина Сегеда, бабуся і няня дівчаток.

Найближчим часом родина отримає перші кошти – по 1626 гривень на кожну дитину. Муніципальна няня – не лише допомога родинам із маленькими дітьми, а й додаткові робочі місця, переконані в управлінні соцзахисту.

– Родина отримуватиме компенсацію до закінчення договору, але не більше, ніж до трьох років дітям, – пояснює начальник управління соціального захисту населення Новгородківської райдержадміністрації Наталія Гук. – Це дасть людям, по-перше, збільшити свій трудовий стаж, у кого немає можливості працевлаштуватися в інших установах, підприємствах. А громадяни передпенсійного віку можуть продовжити свій трудовий стаж і вийти на пенсію завдяки цій послузі також.

Нині на Кіровоградщині зареєстрували тринадцять заяв на компенсацію оплати няні. Кошти родини отримають за весь період із моменту подачі документів. Органи соцзахисту вже мають відповідне програмне забезпечення та чекають на нових заявників.

– Допомога призначається одному з батьків дитини. Сім’я звертається до управління соціального захисту за місцем проживання, надає необхідний пакет документів. Це заява встановленого зразка, рахунок банківської установи, на яку буде отримувати кошти, надаються копії свідоцтва про народження дитини і копія паспорту отримувача допомоги. Ця допомога виплачується на підставі договору, укладеного з фізичною особою-підприємцем, зареєстрованою за відповідним кведом, – додає начальник відділу соціальної допомоги, грошових виплат і компенсацій департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Олена Михальченко.

Компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину та виплачується як працюючим батькам, так і тим, хто у декреті.