Гімназія Пушкіна в Кропивницькому: перші 120!

Перегляди: 2574

Олена Нікітіна, фото Павла Волошина, «Україна-Центр»

Неймовірно, але факт: 26 травня свій 120-річний ювілей відзначила Гімназія імені Олександра Сергійовича Пушкіна, відома багатьом городянам як сьома школа, з нагоди якого в школі відбулися урочистості.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Погодьтеся, не про кожну школу є стаття у Вікіпедії. А про Пушкінську гімназію - є. У ній, зокрема, йдеться про те, що 17 травня 1899 року на засіданні Єлисаветградської міської думи було прийнято постанову про те, як в місті будуть вшановувати 100-річчя Олександра Пушкіна (мова і стиль документа збережені): «Согласно порученія Городской Думы, комиссія обсудивъ въ отдельности вопросъ чемъ ознаменовать со стороны Городского Управленія предстоящъе 26-го Мая, сего года, столетіе со дня рожденія поэта А. С. Пушкина и желая наиболъе запечатлить въ подростающемъ поколеніи города память о знаменитомъ русскомъ поэтъ, пришла к заключенію построить для предъместья города – Пермскихъ двухэтажное здание для народного училища, на 300 учащихся, съ квартирой для заведующаго училищемъ и наименовать это училище Пушкинскимъ. Планъ и приблизительная смъета, на сумму до 24. 000 руб. присемъ прилагаются».

Будівництвом Пушкінського народного училища, як вирішено було назвати навчальний заклад, керував особисто міський голова Олександр Пашутін. Зводилася школа за проектом міського архітектора Єлисаветграда Олександра Лишневського і є історичною та архітектурною пам'яткою кінця XIX - початку XX століття. До речі, практично одночасно з проектом Лишневського будувалася і жіноча гімназія (зараз це старий корпус центральноукраїнського педуніверситету), тому вони мають багато спільного.

У шкільному музеї, який був створений за пропозицією тодішнього директора школи Віктора Орла до сторіччя школи і нині теж відзначає ювілей, збереглася навіть копія телеграми, відправленої імператору Миколі II.

Варто, напевно, згадати, що, незважаючи на вжиті торік спроби перейменувати школу і позбавити її історичного імені, завдяки зусиллям і наполегливості шкільного колективу і його директора Людмили Юріївни Калич, активності батьків, громадськості та журналістів школа зберегла своє ім'я і називається зараз гімназією імені Олександра Пушкіна.

Присутня на шкільному святі колишня вчителька історії Тетяна Степанівна Бойко, засновник музею школи, розповіла, скільки часу вона з учнями провела в обласному архіві й скільки документів їм довелося обробити для створення музею. Це був колосальний труд, але ось уже 20 років музей діє.

Всі роки свого існування (за винятком військового часу, коли тут розташовувався госпіталь, а потім - німецький штаб) школа виконувала свою основну задачу: вчити дітей. Серед її випускників - три Герої Радянського Союзу: Ізраїль Фісанович, Григорій Куроп'ятников і Василь Колесніченко.

Loading...

У роки Громадянської війни в будівлі школи діяли курси політпрацівників Червоної Армії, і на них вчився наш видатний поет Володимир Сосюра. Також серед відомих учнів цієї школи - екс-нардеп і екс-голова ОДА Валерій Кальченко, багаторічний очільник обласного відділу народної освіти Борис Хижняк, нинішня керуюча справами міської ради Кропивницького Альвіна Бондаренко, директор другої музичної школи міста Валентина Ревенко, артист театру корифеїв Валерій Ланецький... Перерахувати всіх просто нереально!

День народження школи пройшов у теплій, практично домашній обстановці - з гостями, подарунками, квітами. Привітати Пушкінську гімназію прийшли представники міської ради Кропивницького, незалежної профспілки працівників освіти, Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати, численні випускники школи і її друзі, серед яких і брат одного з колишніх директорів школи, який, на жаль, дуже рано пішов з життя, Віктора Орла Іван Миколайович. Народний депутат Олександр Горбунов також привітав колектив школи з ювілеєм, вручив цінний подарунок - портрет Шевченка - і розповів, що докладає максимум зусиль для збільшення фінансування шкіл і для того, щоб нарешті, крім портрета Кобзаря, в Пушкінській гімназії з'явилися новий спортзал і футбольний майданчик зі штучним покриттям.

Погодьтеся, не в кожній школі можуть похвалитися тим, що знають не тільки всіх її учнів, але їхніх братів і сестер, батьків, а то і бабусь-дідусів. А тут - запросто, тому що в ній навчаються цілі династії: Чернецькі та Рехмани, Реукіни і Нетребенки, Бойки і Белозерцеві, Колотові і Лисенки, Кутекі і Грицаєві-Бредни, Бардижі і Павленки і багато-багато інших.

Учні школи беруть активну участь і показують відмінні результати у всіляких олімпіадах і конкурсах, і готують їх до цього прекрасні вчителі - Вікторія Володимирівна Чернецька, Віра Василівна Купріянова, Людмила Володимирівна Чернова, Олена Іванівна Косарєва і багато інших.

Жодне свято не обходиться без музики, пісень і танців, і учні гімназії підготували для гостей прекрасні танцювальні та вокальні номери. Привітали їх також гості - ансамбль «Анюта» і вихованці Центру естетичного виховання школи N19.