У Кропивницькому пропонують заборонити омолоджувальну обрізку дерев

Перегляди: 866

За визначенням ВООЗ, Україна займає перше місце в світі за кількістю смертей через забруднення повітря.

Цей та інші страшні факти озвучили сьогодні, 31 травня, на дискусії «Чому Кропивницький має бути екологічним європейським містом», передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Захід відбувся в обласній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського в рамках проекту «Регіональні медіа як активізатори громадськості в процесах європейської інтеграції України», котрий реалізується Фондом Міжнародної Солідарності, львівським Товариством Лева в рамках програми «Підтримка демократії» МЗС Республіки Польща. Ініціатором виступила «Первая городская газета». На захід завітали фахівці з питань екології, громадські активісти, депутати та журналісти.

Як зазначив заввідділом епідеміології неінфекційних захворювань та факторів навколишнього природного середовища Центру громадського здоров'я МОЗ України Анатолій Оперчук, з 1952 році в колишньому СРС велася статистика рівня захворюваності на хвороби дихальної системи та рак легенів. Кожного року вона погіршувалася, проте на Кіровоградщині вона завжди була на 20 відсотків вищою за інші регіони.

В області не так давно реалізували унікальний для Східної Європи проект «Стоп радон», який виявив, наприклад, в одній зі шкіл Знам'янщини рівень радону, який у 10 разів перевищував норму. І досі в області є школа, де рівень радону вищий, ніж в уранових шахтах.

Проте не тільки радон впливає на здоров'я людей. За словами Оперчука, страшного удару завдає пил. А от полив доріг знижує ризик захворювання в 10 разів.

Перешкодою пиловим бурям в місті є дерева. Але у Кропивницькому, за словами громадської активістки Надії Паливоди, за рік знищили 700 дерев, причому за кошт самих кропивничан. Один з прикладів: приватна фірма «Єлисавета», яка здебільшого займається «омолодженням» зелених насаджень у місті, зробила обрізку 30 дерев за 39 тисяч гривень, 55 дерев - за 85 тисяч гривень.

Активісти вважають, що відбулася підміна понять. Омолоджувальна обрізка деревам, що ростуть в обласному центрі, не потрібна взагалі. За нею ховаються комерційні інтереси. А те, що роблять з деревами, інакше як знищенням назвати не можна. Дерева стають слабкими, хворіють, скелетоутворюючі гілки не формуються, і дерева стовідсотково поступово стають аварійними.

В активістів викликає занепокоєння, що чиновники, які опікуються питаннями ЖКГ, вважають, що все робиться правильно.

На наступну сесію, яка відбудеться 11 червня, подали проект про заборону омолоджувальної обрізки дерев у Кропивницькому. Так уже зробили у Києві і Львові та збираються зробити у Харкові.

Нагадаємо, що замість точкового формування крон по всьому Кропивницькому та особливо в Міському саду масово «омолодили» дерева, обрубавши на них практично всі гілки.