«Українська стратегія» Гройсмана: які перспективи?

Перегляди: 1553

Якби позачергові парламентські вибори відбулися у найближчу неділю, то за нову політичну партію Володимира Гройсмана «Українська стратегія» вже готові проголосувати майже 3% виборців. Про це свідчать результати опитування, проведеного Інститутом соціологічних досліджень «Основа». 

Рейтинг партії Гройсмана почав стрімко рости відразу ж після його заяви про участь у парламентських виборах, які відбудуться майже через два місяці. Гройсман наголосив, що піде на вибори окремо, не об'єднуючись з іншими кандидатами, в тому числі і з партією Петра Порошенка.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Для мене участь у виборах - не просто бажання брати участь у виборах. У мене чіткий погляд на те, що може зробити Україну і українців сильніше. І вважаю, щоці кроки повинні бути реалізовані», - пояснив Гройсман.

Тих, хто ще не визначився з вибором – понад 22%. І тут, з рядом успішних реформ за роки прем’єрства і таким стартовим рейтингом, очільник Уряду на чолі з партією «Українська стратегія», має всі шанси аби з легкістю пройти до парламенту, зазначають експерти.

«Головне досягнення Гройсмана в тому, що вдалося забезпечити стійке зростання української економіки і подолати глибоку економічну кризу, в якій країна перебувала в 2014-2015 роках. Це перше і найголовніше. Друге - вдалося не просто продовжити, але і посилити курс на реформи», - Володимир Фесенко, політолог.

Успішні результати діяльності Уряду Гройсмана відмічають і прості люди.

«Його уряд зробив найбільше реформ за всю історію незалежної України, почали системно покращувати навіть ті сфери життя, до яких не наважувалися навіть наближатися усі попередні керівники держави»,Владислав Смірнов, кропивничанин.

Гройсман наголошує, йде на вибори, аби започатковані ним реформи - довести до кінця. Про склад нової партії поки невідомо. Однак, до неї увійдуть молоді, але водночас досвідчені люди, які знають що треба зробити для успіху України. І перший крок до цього - це зміна системи прийняття рішень в парламенті, каже очільник партії. Адже, попри те, що народні депутати змогли прийняти багато важливих рішень, низька ефективність Верховної Ради все ж залишається головним гальмом змін в країні. З 35 законопроектів, визначених урядом як пріоритетні для розвитку економіки, народні депутати за рік прийняли лише одиниці.

«Ми маємо змінити систему ухвалення рішень. Ми маємо бути швидкими, мобільними і максимально якісними. Не можна витрачати роки на один закон. Порядок денний, який ми маємо визначити на перспективу, має бути реалістичним, сильним і здатним пришвидшити процеси, які відбуваються в державі», - Володимир Гройсман.

Також політик впевнений, що вибори до Верховної Ради мають відбуватися за новим виборчим законодавством, аби такі нові лідери від партій «Люди важливі», «Голос» та інших політичних сил змогли увійти в українську політику та оздоровити її. А для цього необхідно реформувати сам парламент, зокрема, зняти депутатську недоторканість для наступної каденції.

«Я вважаю, що недоторканість українського парламенту і інших чиновників – вона їх роз’їдає зсередини, вона дозволяє розширювати рамки і порушувати закон за який всерівно доведеться відповідати. Тож давайте зараз приймемо рішення і знімемо недоторканість. Я глибоко переконаний у тому що це правильно, чесно і достойно», - зазначає політик.

Однак, протистояння новообраного президента і парламенту призвели до збереження старої неефективної виборчої системи. Тож вибори проходитимуть по-старому. Нових людей пройде не багато, а ті, що потраплять в Раду, змушені будуть працювати за старими законами. І з часом, система змінить їх не на краще, наголошують експерти.

«Ні запропонована президентом, ні існуюча виборча модель не зможуть якісно оновити парламент. Єдиний варіант за якого це можливо - відкриті списки в пропорційній системі», - Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація Політичних Наук».

Також, нагадаємо, під час промови на інавгурації Зеленський зажадав, щоб усі міністри написали заяви про відставку. На думку експертів, це було неправильно, звинувачувати усіх міністрів у бездіяльності, адже чинний склад Кабінету Міністрів найсильніший за всі роки незалежності.

22 травня на засіданні Кабміну Гройсман заявив, що не тримається за свою посаду, і підтвердив намір подати у відставку. Натомість, нинішній склад Уряду повноцінно працюватиме в антикризовому режимі до призначення наступного.