На Кiровоградщинi кiлька рокiв поспiль будинок пiдтоплює фекалiями

Перегляди: 1312

Юлія Бабак, «Кіровоградська Правда»

Бiльше сотнi свiтловодцiв четвертий рiк живуть у пiдтопленому фекалiями будинку. Пiдвал п’ятиповерхiвки регулярно заливає стоками з усього мiкрорайону. Вiд постiйної вологи будинок вкривається трiщинами, навколо стоїть сморiд. Комунальники про проблему знають, кажуть, нiчого, окрiм як викачувати смердючi стоки з пiдвалу, зробити не можуть. Каналiзацiйна мережа потребує капiтальної реконструкцiї. А коштiв на це мiська влада не видiляє.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Мешканка п’ятиповерхiвки у Свiтловодську Неля Печур розповiдає, пройти до пiдвалу будинку не можливо. Вiн четвертий рiк затоплений каналiзацiйними стоками. Рiвень води iнодi сягає метра. Жiнка показує щитову, яка перiодично стоїть у водi. Два роки тому свiтло у п’ятиповерхiвцi систематично вiдключалося. Доводилося й на свята обходитися свiчками.

Навiть на Новий рiк i Святвечiр ми були без свiтла, – констатує спiврозмовниця.

У пiдвалi та навколо будинку стоїть сморiд. А вiд постiйного пiдтоплення будинок на сто квартир вкрився трiщинами.

У будинку я нарахував 17 трiщин, – говорить ще один мешканець будинку Iгор Пономаренко. – Довелося закрити всi витяжки, бо хронiчний сморiд. Iнакше можна задихнутися.

Будинок у житловому масивi стоїть нижче рiвня стiчного колектора, тож щойно каналiзацiйнi мережi заб’ються, стоки з усього району витiкають у його пiдвал. Комунальники ж просто вiдкачують рiдину.

В обслуговуючому комунальному пiдприємствi зауважують, допомогти нiчим iншим не можуть. Через зношенiсть системи водовiдведення та недбайливе ставлення самих мешканцiв, каналiзацiя часто забивається. Тому система потребує капiтальної перебудови.

Люди кидають у каналiзацiю продукти, вiдходи. Мережа забивається. Щоб її перебудувати, потрiбнi кошти з мiського бюджету, – пояснює головний iнженер КП «Житлосвiт» Ольга Савич.

Свiтловодський водоканал готовий провести роботи. Попередньо вже й пiдрахував витрати. На пiдприємствi кажуть, потрiбно менше мiльйона гривень.

У мiському бюджетi кошти на капiтальну перебудову каналiзацiйної мережi п’ятиповерхiвки цього року, як i три попереднi, не заклали. Втiм обiцяють це питання винести на розгляд сесiї. Сподiваються найближчим часом знайти грошi хоча б на проект.