У Кропивницькому активісти вимагали мораторію на обрізку дерев (ФОТО)

Перегляди: 921

У Кропивницькому сьогодні, 11 червня, активісти вийшли на акцію проти обрізки дерев.

Близько сотні людей зібралися на площі перед міською радою з плакатами «Вимагаємо мораторій на обрізку дерев» та світлинами покалічених зелених насаджень, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У дерева розмір крони абсолютно однаковий з розміром кореня. Крона - живить коріння. От скільки ми обрізали крони, стільки кореня загине від голоду фактично. Ми отримаємо аварійне дерево з пухким стовбуром, поточеним зсередини, яке загине через кілька років», - зазначила екозахисниця Надія Паливода.

Вона нагадала, що згідно з постановою кабінету міністрів дерева з видаленням більше половини крони відносяться до таких, які можуть припинити ріст. Омолоджувальну обрізку проводять протягом трьох років. Обрізають за раз третину гілок - засохлі та напівзасохлі.

«За даними ВООЗ, Україна займає перше місце в світі по рівню смертності від захворювань дихальної системи», - додала активістка.

Член Громадської ради при виконкомі Людмила Шубіна нагадала, що рівень онкозахворюваності в нашому місті в рази вище, ніж де-небудь в Україні.

«Один з чинників - наша екологія. Ми усі чудово знаємо, що в нас підвищений рівень забруднення радоном. Він змішується з пилом і літає містом. А ми цим дихаємо. Тому рак молочної залози – найбільша проблема нашого міста», - констатувала Людмила Шубіна.

За її словами, громадські активісти вимагають мораторію на обрізку дерев. Якщо влада не прийме його і не підпише меморандум з Громадською радою та тими «варварами, які дозволили собі таке робити з деревами» про відшкодування збитків, активісти подаватимуть в суд.

Зазначимо, що на сесії мають розглянути питання мораторію на омолоджувальну обрізку дерев.

Фото Григорія Зуба, CBN