«Шо попало шоу»: хто в Раду йде?

Перегляди: 1655

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

У народні депутати йдуть аграрії, депутат міськради, проктолог і син заслуженого будівельника з Кіровоградської області. У кінці минулого тижня в Києві пройшов справжній парад з'їздів - старі й нові українські партії показали, кого саме поведуть до парламенту 21 липня. Поки частково.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Згідно зі свіжими опитуваннями, у будинок під куполом напевно потрапляють чотири політсили - поступово виходить з туману «Слуга народу» Зеленського, «Опозиційна платформа - За життя» Бойко-Рабіновича, що не об'єдналася з іншими опоблоками, «Європейська солідарність» Порошенка, що змінила назву і підходи, «Батьківщина» Тимошенко, що не збирається в опозицію. Шанси дотягнутися до п'яти відсотків і зайти під купол мають також «Голос» Вакарчука, «Сила і честь» Смешка-Гордона і «Громадянська позиція» Гриценка. Решта - повз.

Новопрезидентські

Партія Володимира Зеленського, яку збирають буквально «з коліс», знову ж таки, якщо вірити соціологам і якщо рейтинги протримаються, може отримати в новій Раді більше сотні мандатів - якраз першу сотню списку вже опублікували.

У ній як мінімум двоє уродженців нашої області. Перший - директор «Українського зернового союзу» Олег Тарасов, син відомого кропивницького бізнесмена Сергія Тарасова, пов'язаного з сільгоспвиробництвом і переробкою, засновника групи компаній «Агроспецсервіс» і власника Капітанівського цукрового заводу. Другий - завкафедри права Київського національного лінгвістичного університету, доктор юридичних наук Олександр Мережко родом з Бобринця. Писали, що він один із тих, хто в команді президента відповідає за впровадження електронного уряду.

Очолює список головний спікер «Зе команди» на виборах Дмитро Разумков - колишній регіонал, колишній радник колишнього голови Кіровоградської ОДА Андрія Ніколаєнка.

У списку, крім темношкірого борця, генерального продюсера «1+1» і «кварталівців» - юристи, айтішники, активісти, поліцейські керівники і прокурори, радники та експерти, працівники міністерств, організатори весіль, маркетологи, підприємці, викладачі, спортсмени, чоловік депутатки з «Батьківщини», син глави департаменту у справах релігій, колишній радник Кличка ... Є в першій сотні «Слуги народу» люди, про яких журналісти поки взагалі або майже нічого не знають.

Відомо також, що серед інших актор «Кварталу» Юрій Корявченков (Юзик) балотується від партії по «мажоритарці» в Кривому Розі, журналіст «1+1» Олександр Дубінський - в Київській області, блогер і письменник Максим Бужанський - в Дніпрі.

Напередодні публікації перших імен навколо «Слуги народу» розгорівся скандал - кілька джерел повідомили про те, що право балотуватися від партії продають за суми від 300 тисяч до двох мільйонів доларів. Посилалися й на відомого волонтера Юрія Тира, полум'яного прихильника і навіть, кажуть, друга Володимира Зеленського ...

Платформа для Ларіна

Одна з умовних правонаступниць Партії регіонів, «Опозиційна платформа - За життя», згідно з нинішніми рейтингами, може взяти більше 11 відсотків, в 2014-му було десять, практично без змін. І без особливих несподіванок - опубліковану днями першу десятку списку на виборах очолять нафтовий Юрій Бойко і медійний Вадим Рабінович, далі Віктор Медведчук, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, колишній суддя Конституційного суду Василь Німченко, Нестор Шуфрич ...

Восьмий, залізно прохідний номер - у екс-голови Кіровоградської ОДА та екс-заступника голови Адміністрації президента Януковича Сергія Ларіна, що зберігає, якщо в черговий раз вірити соціологам, непогану впізнаваність в нашій області. Про інших пов'язаних з регіоном людей у виборчому списку платформи поки нічого невідомо.

Старопрезидентські

Партія Петра Порошенка змінила назву і, як заявлено, також підходи і концепцію, навіть провела праймеріз з онлайн-голосуванням за претендентів у списки. Не пройшли, наприклад, одіозний нардеп Олег Барна, зверхпублічний Олексій Гончаренко, скандально відомий після довиборів у Чернігові Сергій Березенко. Зате пройшов, наприклад, ведучий «Вата-шоу» Андрій Карпов, відомий як Полтава.

Показали поки тільки першу десятку списку, в ній як мінімум троє - люди не з політики. Номер три - Герой України, генерал-лейтенант Михайло Забродський, командувач десантно-штурмовими військами Збройних сил, командувач силами АТО з листопада 2017 року по березень 2018 року. Номер чотири - співачка, телеведуча, волонтер і кандидат політичних наук Софія Федина. Номер шість - доброволець-медик, начальник Медичного управління і реабілітації бійців Української добровольчої армії, командир медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич.

Очолив список спікер парламенту Андрій Парубій, виходець з «Народного фронту». Далі його перший заступник Ірина Геращенко, п'ятий - правозахисник, голова Меджлісу кримсько-татарського народу з 1991-2013 рік Мустафа Джемілєв, сьомий - голова Львівської ОДА Олег Синютка, далі ще один кримський татарин, політв'язень Ахтем Чийгоз і віце-прем'єр з питання європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За словами близького до політсили джерела, в прохідній частині представників Кіровоградщини точно немає, хтось із місцевих партфункціонерів, можливо, знайдеться десь у другій сотні. Головною інтригою наразі залишається те, чи піде на вибори сам Порошенко.

«Юля + Сережа»

Партія Сергія Тарути «Основа» пішла на вибори одним списком з партією Юлії Тимошенко і під її брендом - тепер уже факт. Список «Батьківщини» очолили лідери обох партій, дами, як водиться, вперед. На момент написання матеріалу громадськості показали лише першу п'ятірку, в якій, крім згаданих, глава СБУ часів Ющенка, лідер власної партії «Справедливість» Валентин Наливайченко, і перевірені партійці Сергій Соболєв та Олена Кондратюк.

Співачка Анастасія Приходько в список не потрапила, каже - це занадто просто. Піде по «мажоритарці», хоче подивитися, як люди будуть голосувати за неї ...

Тут теж інтрига: в одному списку можуть опинитися останній голова Кіровоградської ОДА часів Януковича Андрій Ніколаєнко та голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко, який очолює обласну «Батьківщину». Відносини у них як мінімум непрості. Чому можуть - бо ми поки не знаємо, чи є в списку Чорноіваненко. Ніколаєнко є точно, за його власними словами - «десь в першій двадцятці».

Ті, що наздоганяють

Нова партія Святослава Вакарчука «Голос», якій хтось налічує прохідні п'ять відсотків, хтось - трохи менше, виглядає так, як і повинна виглядати нова партія. Занадто широко відомих людей в показаній на момент написання матеріалу першій десятці немає, крім самого фронтмена вже із легким запахом нафталіну «Океану Ельзи». Як і у Зеленського, тут юристи, айтішники, активісти, не перші люди двох міністерств - економіки і охорони здоров'я. Окремо відзначимо керівника Transparency International Україна Ярослава Юрчишина, «аксакала» української журналістики Сергія Рахманіна з «Дзеркала тижня» та Соломію Бобровську, юну заступницю Саакашвілі часів Одеської ОДА. Також було сказано, що на поки свідомо непрохідний позиції №30 - шоумен, продюсер і волонтер Сергій Притула. Анонсували тур команди «Голосу» по сотні міст і трьомстам селищам.

Десь там, в надрах списку, є і наша землячка - депутат міськради Кропивницького Валентина Яремчук, обрана в 2015-му від БПП «Солідарність». На той момент вона очолювала одне з підприємств, пов'язаних з бізнес-сім'єю Онул. Стверджує, що на сьогодні ні трудових, ні політичних відносин з ними більше немає, і місцевий «Голос» не спіткає доля місцевого ж УДАРу.

«Джокер» президентських виборів, колишній глава СБУ часів Кучми Ігор Смешко, якого активно просуває тележурналіст Дмитро Гордон, веде на парламентські вибори партію «Сила і Честь» (СіЧ), зібрану, на перший погляд, з того, що залишилося. Показали десятку - за лідера в ній буде Олена Сотник, нардеп з «Самопомочі», потім - теперішній глава Меджлісу і нардеп від БПП Рефат Чубаров.

На четвертій позиції - ще один нардеп з «Самопомочі», представник великого агробізнесу Іван Мірошниченко. Він наш земляк, народився в селі Веселе Олександрійського району. Далі - несподіваний Володимир Замана, екс-начальник Генштабу, звинувачений нещодавно в державній зраді. Є ще одна нардеп з «Самопомочі», адвокат Ірина Сисоєнко, і кілька колишніх - колишня заступник міністра ЖКГ, колишній заступник голови Фонду держмайна, колишній перший заступнки начальника ГУ СБУ, колишній глава митниці. Відомо, що в частині списку партії Смешка співаюче подружжя Білоножко і колишній представник Гройсмана в парламенті.

Єдина партія, яка вже опублікувала весь перелік своїх списочників і мажоритарників - «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, слідом за яким в першій п'ятірці йдуть лідери ще чотирьох партій. Це Дмитро Добродомов з «Народним контролем», Микола Томенко з «Рідною Країною» і Микола Катеринчук з Європейською партією України. З помітних людей в десятці - колишній начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України Віктор Трепак і наймолодший нардеп сьомого скликання Ради Єгор Фірсов з Донецька.

Саме від партії Гриценка на вибори йде найбільше представників Кіровоградщини, з тих, про кого вже відомо. Як мінімум троє в списку - голова обласної «Громадянської позиції» Олександр Жимінюк на 31-й позиції, представник місцевого «Народного контролю» Сергій Михальонок на 55-й і представниця місцевої «Рідної країни» Олена Армаш - на 122-й. Двоє останніх - вихідці з «Батьківщини». Михальонок в 2010-2015 рр. представляв її в міськраді тоді ще Кіровограда, потім зі скандалом покинув ряди. Армаш свого часу була заступником голови регіональної організації партії Тимошенко.

Крім того, в 99-му окрузі, Кропивницькому, від партії піде на вибори заввідділенням проктології обласного онкодиспансеру Олексій Чалий, в 101-му - син заслуженого будівельника України Віктора Шмідта Валентин, а в сотому - директор Інституту сільського господарства Національної академії аграрних наук Ігор Семеняка.

Чи буде оновлення?

Якщо щось дуже круто не зміниться за місяць з невеликим, ми не побачимо в новій Раді ні Радикальної партії Ляшка, що взяла в списки групу з «Народного фронту», ні «Самопомочі», частина якої теж завчасно розподілилася по більш перспективні проекти, ні ВО «Свобода», під прапорами якої об'єдналися Нацкорпус, «Правий сектор», «Державницька ініціатива Яроша», ОУН і Конгрес українських націоналістів, ні другої частини «Опозиційного блоку», де Вілкул, Новинський, Мураєв, Кернес і Труханів. Навряд чи потрапить в парламент і «Українська стратегія Гройсмана», яка взяла в список теперішніх міністрів юстиції, освіти і культури, колишнього комбата Тетерука і секретаря Вінницької міськради.

Не буде і власне «Народного фронту», який виграв парламентські вибори 2014 року в цілому по країні, набравши 22 з невеликим відсотка. Урок, який, як уже не раз було сказано, варто добре засвоїти сьогоднішнім лідерам рейтингів.