Півсотні кропивничан долучилися до донорської акції (ФОТО)

Перегляди: 814

Півсотні жителів Кропивницького прийшли в обласну станцію переливання крові, аби долучитися до Дня донорства.

Акція стартувала 11 червня, а завершилася – сьогодні, 13 червня, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Хтось здавав кров уперше, а хтось має багаторічний стаж. Усіх донорів об’єднала одна мета – допомогти і можливо, врятувати чиєсь життя.

Спочатку всіх донорів реєструють. Далі визначають групу крові і рівень гемоглобіну. Після – міряють тиск, зріст, вагу, збирають анамнез. Далі пригощають солодким чаєм із печивом – це обов’язковий сніданок, щоб підвищити рівень глюкози. Після нього донори йдуть здавати кров.

«Я вперше здала кров для родички, яка була у лікарні. З того часу вирішила здавати. Мені сподобалося те відчуття, що можу комусь допомогти», – розповідає Людмила Федорук.

А от Олександр Фоменко кров здає вперше. Каже, бути донором не страшно.

«Здавати кров зовсім не страшно. Буду й надалі долучатися до подібних акцій», – зізнався Олександр.

Мінімальна перерва між здачею крові – два місяці. За цей час організм оновлюється. Залежно від ваги і скільки разів людина вже здавала кров – беруть від 200 до 400 мілілітрів. Процедура триває до десяти хвилин.

«Насамкінець перев’язуємо ручку, 15-20 хвилин і кажемо, щоб не розгинали, щоб не було синця. Донорам, які бажають, дають талончики на безплатний обід, довідку на роботу. Рекомендуємо водички побільше пити», – розповідає молодша медсестра обласної станції переливання крові Ольга Соловей.

Лікарі наголошують – кров рятує життя. Більше того, бути донором корисно і для власного здоров’я. Медики підкреслюють, нині донорство все більше набуває популярності.

«Після здачі крові клітини оновлюються. Також донори проходять мінімальне обстеження, їм роблять аналізи на гепатити, сифіліс, СНІД. Зараз дуже багато активних донорів – рятувальники, поліція, військовослужбовці, студенти… якщо порівнювати з минулими роками, то донорство розвивається», – підсумував завідуючий відділенням допомоги населенню трансфузіологічної допомоги обласної станції переливання крові Вадим Чернишов.