У Кропивницькому профорієнтаційну літню школу при коледжі закінчили 30 учнів (ФОТО)

Перегляди: 1313

У Кропивницькому сьогодні, 14 червня, завершила свою роботу єдина в місті літня школа при коледжі.

Як розповів CBN директор Кіровоградського інженерного коледжу ЦНТУ Микола Сторожук, проводити профорієнтаційні літні школи для учнів загальноосвітніх навчальних закладів почали шість років тому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Кожного року до директорів коледжів та технікумів приходять діти, плачуть, батьки нервують, хочуть забрати документи через те, що помилилися у виборі майбутньої професії. Тоді виникла ідея створити літню школу, яка б допомогла дітям розібратися, щоб не робити помилок, щоб допомагати батькам», - розповів Микола Сторожук.

На жаль, зазначив директор, шостий рік поспіль КІК лишається пілотом в області з літнього профорієнтування. Більше того, профорієнтаційна школа повинна бути «літньою, осінньою, весняною та зимовою».

«Моє бачення таке: це масштабний проект в межах області, в межах України, до якого залучають всі навчальні заклади, де в канікулярний період працюють з дітьми. Показати всі професії, які наявні в регіоні, показати доступність, дати можливість», - розповів Микола Сторожук.

Всі плутають коледжі та технікуми з ПТУ, зазначив він.

«Ми даємо класичну базову якісну інженерну або економічну підготовку. Основна задача - показати дітям зсередини навчання, спеціальності, розкрити очі на майбутні професії. І нам це вдається», - зазначив Микола Сторожук.

Він додав, що у проекті безкоштовно беруть участь 68 викладачів, тому хотілося б підтримки від роботодавців, спонсорів, влади.

За десять днів учні пройшли школу етики, протестували свої лідерські якості, підтягнули англійську, познайомилися з історією міста та коледжу, пройшли тренінги зі стратегії вибору професії, майстер-клас з монтажу комп'ютерних мереж, як з 3D-моделі народжується деталь, освоїли основи фінансової грамотності, познайомилися з будовою автомобілів тощо.

На плакатах з деревами зелені листочки прікріпили хлопці і дівчата, що прийшли до школи зі власного бажання, а жовтими - з примусу. Кожного дня на плакатах з планами кольоровими стіками учні ставили оцінки відповідно до того, наскільки їм було цікаво: рожевий - супер, помаранчевий - добре, жовтий - так собі.

Усі учні отримали сертифікати про закінчення літньої школи Кіровоградського інженерного коледжу.

Лара Гуріна, CBN