У Кропивницькому провели екскурсію Великою Перспективною (ФОТО)

Перегляди: 1470

У Кропивницькому сьогодні, 18 червня, відбулася презентаційна екскурсія «Прогулянки Великою Перспективною» - від пам'ятника Янголу-охоронцю до Верхньої Пермської.

Організатором виступив обласний художній музей, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Екскурсію провів завідуючий відділом туристично-краєзнавчої та інформаційної роботи музею Олег Юрченко.

За його словами, це вже шоста презентаційна екскурсія, яку створили у відділі за два роки. На неї співробітників музею надихнули гості міста, які зверталися з проханням розповісти про головну вулицю обласного центру.

У XVIII столітті Велика Перспективна мала назву Московська-Перспективна. Перспектива у переказі з французької – бачити наскрізь, вид у далечінь. Тобто вулиця проглядалася з кінця в кінець.

Починалася вона від Нового Базару (вулиця Єгорова) та по прямій через Великий міст на Інгулі тягнулася до Фортечної площі з одного боку і Сінної площі з іншого.

Перше шосе на Перспективній закінчили восени 1847 року. У 1850 році з'явилися стовпи з ліхтарями, які висвітлювали маслом, а через 15 років - газом.

Після повернення міста в цивільне управління в 1860 році вулицю назвали Великою Перспективною.

Наприкінці століття її замостили каменем та гранітними тротуарами. Між вулицями Олексіївською і Бериславською (Гагаріна і Єгорова), між сірими бруківками у вигляді стріли, поклали темні, які вказують на схід. У такому напрямку забудовники бачили подальшу розбудову міста.

Екскурсовод розповідав про будинки, яких уже немає на карті Кропивницького, про головпоштамт, жіночу гімназію, Поділ і Кузні.

«Це була своєрідна подорож у часі, занурення у атмосферу життя Єлисаветграда», - розповів Олег Юрченко.

Замовити будь-яку екскурсію можна, звернувшись до музею.

Фото Катерини Нікіпєлової