Офіційно: на жодному пляжі в Кропивницькому купатися не можна

Перегляди: 5084

Вікторія Барбанова, «Україна-Центр»

Згідно з інформацією від Кіровоградського обласного лабораторного центру, ні на одному з пляжів у межах Кропивницького вода не відповідає санітарним нормам. Це означає, що купання в річках Інгул і Сугоклея небезпечне для здоров'я. Але коли це нас зупиняло?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На дворі стоїть виснажлива спека, і єдине, чого хочеться, - зануритися в прохолодну воду. Найкраще - в море. Але на курорти поїдуть не всі, так що доводиться задовольнятися місцевими річками і ставками. Улюбленими місцями відпочинку жителів Кропивницького традиційно є Новомиколаївський і Ковалівський пляжі, а також узбережжя річки Сугоклея в районі Олексіївки. Але купатися там не рекомендується.

Loading...

- По-перше, жодне з місць, які городяни називають пляжами, таким не є, - зазначає прес-секретар ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Наталія Шевченко. - Це просто прибережна зона. Пляж повинен мати піщане покриття, бути обладнаний кабінками для перевдягання, туалетами і так далі. За станом пляжу потрібно весь час стежити, підтримувати його в чистоті. На стихійних пляжах є досить висока ймовірність травматизму, так як ніхто не займається їх очищенням і благоустроєм, у воді можуть бути колючі й ріжучі предмети, небезпечне сміття.

Сама вода - окрема розмова. У всіх місцях, де люблять купатися жителі міста, ми брали проби води. Вона не відповідає санітарним нормам за своїм бактеріологічним складом. Кишкової палички, слава Богу, ми не виявили - поки, але є безліч різновидів бактерій, що викликають шкірні інфекції. Потрібно враховувати, що зараз лише початок літа, далі ситуація буде ускладнюватися.

Улюблені місця для купання в селах Обознівка і Катеринівка теж не можна назвати безпечними. По-перше, як і прибережна зона в межах Кропивницького, вони не обладнані відповідним чином. У Катеринівці частина прибережної зони була взята в оренду, ми не можемо без дозволу орендаря брати там проби води, тому не знаємо, чи можна там купатися. Найстрашніша хвороба, яку можна дістати при купанні, - лептоспіроз, але поки в межах міста ми його не виявляли. Хоча це не означає, що їм неможливо заразитися - дератизацію в прибережній зоні Інгулу і Сугоклеї не проводили вже досить давно...

Минулого тижня в області вже було зафіксовано випадок цього смертельного захворювання - у жителя села Олександрівка Олександрійського району. 69-річний пенсіонер відчув себе погано після риболовлі на місцевому ставку, зараз він усе ще знаходиться в лікарні, стан його лікарі оцінюють як важкий. Збудник захворювання - бактерія Leptospira. Головними переносниками є гризуни - миші та щури. Збудник потрапляє у воду разом з їхнею сечею і непогано в цьому середовищі живе, особливо якщо це стоячий ставок з мулистим дном. В організм людини бактерії потрапляють через тріщини і порізи на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа і рота. Перші симптоми лептоспірозу дуже схожі на сезонну вірусну інфекцію - висока температура, ломота в тілі, головний біль, іноді діарея і висипання на шкірі. Хвороба дуже швидко прогресує, викликаючи ниркову і печінкову недостатність. Шанси на виживання безпосередньо залежать того, коли хворий звернувся за допомогою, - чим пізніше, тим вони примарніші. Лептоспіроз здатний вбити людину за кілька діб, і він надзвичайно підступний.

- Лептоспіроз у жителя Олександрійського району був підтверджений лабораторно, - зазначає заступник начальника Кіровоградського обласного лабораторного центру Надія Оперчук. - Ми взяли проби води зі ставка, в якому він рибалив, на даний момент ми досліджуємо цю воду на наявність бактерій Leptospira. Також поблизу були розставлені пастки для гризунів, але поки жоден щур у них не попався. Проте ми рекомендували місцевій владі провести термінові заходи з дератизації прибережної зони водойми, а також вжити заходів щодо знищення гризунів на території села Олександрівка.

Але навіть перспектива «згоріти» від лептоспірозу не лякає змучених спекою кропивничан. Минулого тижня співробітники міського управління ДСНС в Кропивницькому провели рейди стихійними пляжами, встановлюючи таблички з написами «Купатися заборонено» і даючи роз'яснення відпочиваючим. За словами заступника начальника управління ДСНС Олексія Гненного, люди обурюються забороною і кажуть, що все одно будуть купатися.

Нам здається, на свідомість відпочиваючих набагато сильніше вплинула б табличка дещо іншого змісту - з переліком шкідливих організмів, що мешкають у воді, й інформацією про їхній вплив на людину. І щоб ніяких «Купатися заборонено» - ми ж знаємо, як наші співгромадяни реагують на будь-яку заборону.

На офіційному сайті Держпродспоживслужби є перелік місць, де купатися безпечно. Це два комунальні пляжі в Новоархангельську та ще один у Гайвороні, два пляжі, що належать оздоровчим таборам «Дружба» (Олександрійський район) та «Бригантина» (Новоархангельський район), пляж бази відпочинку «Синюха» Смолінської шахти, пляж, що належить базі відпочинку «Лісова пісня »(Маловисківський район), місце купання в смт Власівка №1 (Світловодський район) та Новомиколаївський ставок (Знам'янський район).