У Кропивницькому презентував свою книгу перший генпрокурор незалежної України (ФОТО)

Перегляди: 1126

До Кропивницького завітав перший генеральний прокурор незалежної України, кандидат юридичних наук, дійсний державний радник юстиції, заслужений юрист України, народний депутат України трьох скликань, екс-суддя Конституційного Суду України Віктор Шишкін.

На зустрічі з кропивничанами в обласній науковій бібліотеці імені Чижевського він презентував книгу «Чому я був проти», повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У ній державний і громадський діяч сконцентрував результати роботи за більше ніж десять років.

Книга складається з чотирьох розділів. Перший них присвячений Конституції Пилипа Орлика, яка заклала концептуальні основи українського конституціоналізму, та її відображення у сучасному Основному законі.

У другому автор розповідає про ухвали, рішення та висновки, які приймав свого часу Конституційний суд, і відносно яких Віктор Шишкін мав окрему думку.

Мова йде про законодавчі акти відносно приватизації, харківських угод, політичну маніпуляцію з конституційними повноваженнями, підміну службових преференцій правами людини, конституційне право компенсації на випадок безробіття, руйнування контрольної функції парламенту, ліквідацію соціальних гарантій за часів Азарова тощо.

Третій розділ - публікація проектів рішень Конституційного суду, в яких Віктор Шишкін був доповідачем, але які так і не були прийняті. Перший стосується пріоритету однієї конституційної норми над іншою в казуальній ситуації. А другий - мораторію на землю.

Як зазначає автор, «у проекті рішення були закладені визначальні, засадничі положення розуміння землі як національного багатства і об'єкта права власності всього українського народу, а не лише окремих осіб». Трагізм Віктор Шишкін бачить у тому, що «Конституційний суд не скористався можливістю закласти конституційні основи бачення суспільно важливих і резонансних для суспільства проблем приватизації землі в Україні».

У четвертому увага приділяється необхідності для судової системи держави мати усталену термінологію, без якої в законотворчій діяльності «спостерігається бедлам».

Віктор Шишкін відповів на численні запитання кропивничан, які стосувалися розпуску парламенту, антикорупційного суду, мирових суддів, адміністративно-територіальної реформи та інших тем, які хвилюють українців.

Лара Гуріна, CBN

Фото Світлани Приймак