У Кропивницькому представники ОПОРИ зафіксували перші порушення на виборах

Перегляди: 1824

У Кропивницькому представники ОПОРи написали три заяви в поліцію щодо політичної реклами кандидатів у депутати.

Про це CBN поінформували в прес-службі громадянської мережі ОПОРА в області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У Кропивницькому представники ОПОРИ двічі зверталися до правоохоронних органів щодо розміщення білбордів за шести адресами без вихідних відомостей кандидата в депутати в окрузі №99 (центр – Кропивницький) Олександра Горбунова. Ще раз – щодо зовнішньої реклами без вихідних відомостей кандидата в депутати в окрузі №100 (центр – Бобринець) Станіслава Березкіна.

У Кропивницькому розміщені білборди з зображенням карет швидкої допомоги, утеплення навчального корпусу Льотної академії Національного авіаційного університету, медичного обладнання та інші. На зовнішній рекламі є написи: «Придбано обладнання для медичних закладів міста. Рухаємося далі... Олександр Горбунов», «Капітальний ремонт Центру туризму. Рухаємося далі... Олександр Горбунов» тощо. Згодом на частині білбордів доклеїли вихідні дані, на інших – немає.

«Олександра Горбунова зареєстрували 17 червня, згідно з законодавством, наступного дня кандидат у депутати вже може агітувати. Ми звернулися у рекламні агентства, аби вони розмістили вихідні дані. Хтось оперативно чи неоперативно це зробив. Будемо розбиратися із цими фактами», – пояснила довірена особа Олександра Горбунова Людмила Загоруйко.

20 червня на вулиці Соборній в обласному центрі спостерігачі ОПОРи помітили білборд з зображенням великодніх пасок та написом: «Зі світлим святом Великодня! З повагою, народний депутат України Станіслав Березкін». Спостерігачі звернулися до поліції.

За інформацією прес-служби Станіслава Березкіна, наразі на білбордах немає згадки про кандидата у депутати.

Олександр Горбунов та Станіслав Березкін зареєстровані кандидатами у депутати Верховної Ради України постановою ЦВК № 1003 від 14 червня 2019 року.

«Представники ОПОРи вже фіксували зовнішню рекламу без вихідних даних кандидата у народні депутати. Відсутність інформації про замовника реклами, відповідального за друк може свідчити про непрозоре фінансування. Зокрема, не з виборчого фонду. Ми закликаємо кандидатів у депутати дотримуватись вимог чинного законодавства», - наголосила координаторка спостереження ОПОРи за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України», партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Після реєстрації кандидатів матеріали передвиборної агітації повинні мати необхідні вихідні дані та бути розміщені за кошти виборчого фонду відповідно до частини 23 статті 74 та частини 7 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбудуться парламентські вибори.