У Кропивницькому відкрилася унікальна виставка єлисаветградської цегли (ФОТО)

Перегляди: 1654

В обласній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського сьогодні, 24 червня, відкрилася виставка «Кам’яні шати міста. Цегла Єлисаветграда – Єлисавету».

Її складають зразки цегли ХІХ-ХХ століть та архітектурні елементи, зібрані колекціонером-краєзнавцем Юрієм Тютюшкіним, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зізнався колекціонер, він почав збирати колекцію у 1979 році, у 2009-му подарував обласному краєзнавчому музею і продовжує її поповнювати.

Виставку приурочили до ювілею міста.

Одним з найцінніших експонатів виставки є цегла з усипальниці героя Вітчизняної війни 1812 року Георгія Емануеля. Найстаріша має клеймо та позначку року виготовлення - 1847-й. Цеглу виготовляли на правому березі Інгулу, і йшла вона на будівництво палацу та манежу.

Можна тут побачити тротуарну плитку з клеймом 1947 року, якою мостилися тротуари у місті. Є цегла, на якій в якості клейма - відбиток лапи тварини.

Як зазначила директор ОУНБ ім. Чижевського Олена Гаращенко, в стінах бібліотеки проходили виставки книг, фотографій, картин, посуду, доробків майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, а цегли ще було.

«Мені дуже приємно, що з колегами з краєзнавчого музею ми працюємо разом, представляючи цю виставку. Дякую Юрію Володимировичу за те, що сьогодні ми маємо таке чудо», - сказала Олена Гаращенко.

«На сьогоднішній день колекція нараховує 253 одиниці і представляє цеглу, кахлю, плитку, черепицю, з яких будувалось наше місто. Виставка є унікальною, оскільки вона вперше в повному складі показує нам, з якої цегли, з яким клеймуванням будувалось наше місто», - розповів головний зберігач обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко.

На відкритті виставки презентували книгу, яка знаходиться у відділі рідкісної літератури, - «Матеріали для географії і статистики Росії, зібрані офіцерами генерального штабу», яку склав полковник Олександр Шмідт і яку опублікували у 1863 році. В ній сказано, що в Єлисаветграді працювали дев'ять цегляних заводів.

«Більшість будинків Єлисаветграда наприкінці XIX - на початку XX століть були побудовані у так званому цегляному стилі. Цей стиль почав формуватися в Російській імперії як регіональне явище і був популярним у провінції серед купців. Замість ліпного декору, складних декоративних елементів стала робитися викладка цегли, використовувалася поліхромна цегла, кахлі, теракотова плитка, натуральний камінь. Будинки з цегли поступово підхопили різні стилі - модерн, неокласицизм, неоготику», - розповіла доцент кафедри образотворчого мистецтва ЦДПУ ім. Винниченка Олена Кіріченко.

Виставка працюватиме до першого жовтня.