ЗМІ: глава адміністрації Зеленського причетний до офшорних махінацій фірми з Кіровоградщини (ВІДЕО)

Перегляди: 1639

Глава Адміністрації Президента Андрій Богдан «засвітився» в кількох махінаціях, пов’язаних з офшорами.

Про це йдеться в розслідуванні Марії Землянської для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Кредитна афера полягала в тому, що офшорна компанія Idelberg Resources з Віргінських островів, за даними слідства, допомогла «Світловодському маслосиркомбінату» з групи «Клуб сиру» не розрахуватися за кредит у банку «Фінанси та кредит».

Маслосиркомбінат отримав кредит ще у 2007 році. У 2009-му, коли кредит вже мав бути погашений, борг комбінату перед банком становив близько 150 мільйонів гривень. Коли ж банк звернувся за стягненням застави за кредитом, у гру вступила офшорна фірма IIdelberg Resources. Вона заявила, що теж претендує на гроші комбінату.

Справа розглядалася в Господарському суді Київської області. За одним позовом офшорка вимагала повернути їй більше 52 мільйонів гривень, нібито позичених комбінату раніше. У другому позові Idelberg Resources вимагала ще понад 150 мільйонів гривень, за які комбінат нібито поручився за позикою «Карлівського заводу сухого молока».

Офшорка стверджувала, що отримала право вимоги на них від інших теж офшорних компаній. Маслосирокомбінат офіційно визнав свій борг. І в один день - 23.06.2009 - Господарський суд Київської області підтримав обидва позови Idelberg Resources. У матеріалах кримінального провадження, відкритого у 2016 році, ця офшорна фірма названа фіктивною.

Як встановив Фонд гарантування вкладів, після падіння банку «Фінанси та кредит» паралельно маслосиркомбінат ініціював власне банкрутство, тим самим виводячи майно з іпотеки банку. Після цього майно комбінату продали трохи більше як за 10 мільйонів гривень (ціна втричі нижча за оціночну вартість підприємства, яка станом на 01.07.2009 становила 31 708 074 гривень). За заниженою ціною майно комбінату продали фактично афільованій компанії «Дніпровська молочна компанія» з групи «Клуб сиру».

У кримінальному провадженні за цим фактом слідчі написали: «...реалізуючи злочинну схему, службові особи ВАТ "Світловодський маслосиркомбінат" за попередньою змовою з посадовими особами "Клуб сиру" від імені фіктивної компанії Айдельберг ресорсіс ІНК...»

Журналісти Bihus.Info отримали підтвердження зв’язку Андрія Богдана з Idelberg Resources.

Андрій Богдан напряму «засвітився» в цій компанії трохи пізніше - у 2014 році. Довіреності на представництво Idelberg Resources Богдану видав його бізнес-партнер Олександр Баулін.

У схемі виведення грошей з банку були й інші колеги Андрія Богдана.

У членах правління «Світловодського маслосиркомбінату» свого часу був Олександр Коваленко. Ця ж людина за довіреністю, виданою у квітні цього року особисто Андрієм Богданом, розпоряджається землею глави АП під Києвом - у селі Забуяння. На запитання Bihus.Info Богдан підтвердив знайомство з Коваленком.

Ще один колега Богдана, Роман Бабій, у схемі виведення кредитного боргу перед банком «Фінанси та кредит» через офшор представляв у судах сам «Світловодський маслосиркомбінат». У реєстрі адвокатів Бабій зареєстрований у офісі компанії «Пукшин та партнери». Це компанія Ігоря Пукшина, бізнес-партнера Андрія Богдана. Богдан працював і навіть керував свого часу кнею. Нині Бабій - №48 у списку президентської партії «Слуга народу» до Верховної ради.

Колега Бабія і Богдана, яка в реєстрі адвокатів також зареєстрована в офісі «Пукшин та партнери», Зоя Касперчик, у 2015-му подавала від імені Idelberg Resources касаційну скаргу до Вищого господарського суду.

Людей, які у справі мають бути опонентами - представника підприємства-боржника і представницю офшорки кредитора - пов’язує не тільки спільна адреса юридичної практики, але й бізнес. У фірмі «Гельд-Енергія» Касперчик одна зі співвласників, а Бабій - керівник.

Подібну схему журналісти Bihus.Info знайшли в історії, де фігурує банк «Надра».

https://www.youtube.com/watch?v=tNI7H0AY-Dc