У Кропивницькому обговорили участь ЗМІ у передвиборній кампанії

Перегляди: 830

Вимоги законодавства до телерадіокомпаній під час передвиборної агітації, рекомендації Нацради з питань телебачення та радіомовлення засобам масової інформації щодо інформаційного забезпечення виборів сьогодні, 26 червня, розглянули в прес-центрі CBN під час наради, на яку зібралися представники ЗМІ з різних куточків області.

На нараді обговорили питання часу, коли мовник набуває право на співпрацю з кандидатами на посаду народного депутата, в яких ситуаціях продукт, який він виробляє, є передвиборною агітацією, а коли політичною рекламою, коли матеріал є інформаційним приводом та як політична реклама відокремлюється від комерційної чи соціальної реклами, новинних випусків, використання «джинси» тощо.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Піднімалася тема поширення результатів опитування громадської думки.

Представник Нацради в Кіровоградській області Сергій Каракулін нагадав присутнім, що всі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі. Крім того, він звернув увагу на те, що 16 липня набуває чинності закон про забезпечення функціонування української мови як державної, і, відповідно, всі передвиборні матеріали повинні транслюватися виключно державною мовою.

За його словами, Нацрада під час моніторингу ефірів замовників буде звертати увагу на наявність відповідної «плашки» ПІБ замовника протягом демонстрації політичної реклами, розміщення різних видів реклами в одному блоці, перекручування фактів при висвітленні перебігу виборчого процесу, збалансованість коментарів від всіх партій та кандидатів.

Крім того, відслідковуватиметься дотримання 10-хвилинного інтервалу після трансляції передвиборної агітації на заборону коментарів чи оцінювання змісту матеріалу тощо.

«Результати моніторингу роботи телерадіокомпаній під час передвиборної кампанії Нацрада узагальнить та опублікує у відповідному державному реєстрі дані про порушення і порушників. Далі дані планують використати при внесенні змін у чинне законодавство», - зазначив Сергій Каракулін.

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбудуться парламентські вибори.