У Кропивницькому відкрилася виставка рушників (ФОТО)

Перегляди: 1969

У Кропивницькому в науковій бібліотеці ім. Чижевського сьогодні, 27 червня, відкрилася виставка «Рушникові доріжки» майстринь клубу народних ремесел «Ниточка» Зінаїди Андріяшевської та Людмили Соколової.

Виставку приурочили до Дня Конституції України, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У відділі краєзнавства можна побачити 19 рушників майстринь, які вони створювали у різні роки, та великий клубний рушник, на якому візерунки вишивали 16 вишивальниць і один вишивальник.

Щоб вишити один рушник, майстрині може знадобитися до дев'яти місяців. Як зізналася Зінаїда Андріяшевська, вдень треба поратися по хазяйству, допомагати дітям та онукам, а вечір і ніч - саме час для вишивки.

На своїх рушниках вона вишиває історію власної родини, ділиться враженнями від поезії, розказує про Кіровоградщину та рідне місто.

«Кожний рушник має свій зміст», - зазначила майстриня.

У 2014 році вона вишила на рушнику берегиню. В її руках квіти - символи життя.

«Вона нам усім дарує життя й оберігає нас. А рушник сам по собі самий найкращий оберіг, а вже потім прикраса чи дарунок», - розповіла Зінаїда Андріяшевська.

Людмила Соколова вишиває з дитинства. На її рушниках - хліб і жито, сім'я, любов, щастя, весілля, квітуча Україна і Кіровоградщина. Вишиває на рушниках майстриня візерунки, які притаманні нашій області.

Більше ста майстринь об'єдналися в гурток «Ниточка». Збираються вони щосуботи у відділі краєзнавства обласної наукової бібліотеки. Похваляються роботами, обговорюють техніки вишивки, в'язання, прядіння,проводять майстер-класи. Майстрині ведуть дуже активне культурне життя, беруть участь у багатьох заходах у Кропивницькому, подорожують. Дуже дружать з кіровоградськими поетесами, що входять до творчого об'єднання «Парус».

На сьогоднішній зустрічі привітати вишивальниць з відкриттям виставки зібралися майстрині з «Ниточки» та їхні друзі з «Парусу».

Лара Гуріна, CBN