У райцентрі на Кіровоградщині через трипільців ніяк не можуть вирішити проблеми з водою

Перегляди: 1837

Олексій Гора, CBN

Міська влада Долинської звинувачує всіх у перешкоджанні в будівництві водогону, який конче потрібен місту. Про це йдеться на офіційному сайті міської ради. Зокрема, перепало на горіхи голові селищної ради Першотравневого, яка начебто шантажує та забороняє будівництво водозабору через незрозумілі умови.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Долинська - чи не єдиний районний центр області, де ситуація з водою погіршується з кожним роком. Через незавершене будівництво гірничо-збагачувального комбінату міська система водозабезпечення знаходиться в жахливому стані. Близько п'яти років тому вирішили побудувати окремий водогін з водозабором на території Першотравневої сільської ради.

Loading...

Але саме біля села Першотравневе знайшли стародавнє трипільське поселення Сабатинівської культури. Тодішній голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко заявив про необхідність проведення обстеження кордонів поселення, паспортизації та археологічного дослідження. Зрозуміло, що, крім свердловин та насосів, потрібно рити котловани і будувати під’їзні шляхи.

Державний і районний бюджети виділяють кошти, а міська рада повинна провести заходи, щоб зберегти археологічну знахідку. Треба лише викликати сертифікованих спеціалістів та встановити чіткі кордони стародавнього поселення.

Під час телефонної розмови з першим заступником міського голови Долинської Сергієм Цукановим ми дізналися, що археологи досліджували околиці Першотравневого й дали дозвіл на будівництво водогону. Але документи про це обстеження «десь загубилися» в кулуарах обласної чи районної влади.

CBN також зв'язався з сільським головою Першотравненської сільради Світланою Савою. Забороняти, як з’ясувалося, вона нічого не хоче, просто наполягає на виконанні двох умов: дотримання законодавства про збереження культурної спадщини та виконання рішення міської ради про підключення села до водогону. Тільки-но свердловини почнуть активно викачувати воду з підземних природних водосховищ, рівень води у криницях Першотравневого швидко впаде, і місцеві залишаться без води.

У грудні 2017 року міська рада Долинської прийняла рішення за номером 621 про дозвіл на підключення сіл Першотравневої сільради до водогону, який будуватиметься.

А «загублені» документи про археологічне дослідження стародавнього поселення виявилося неважко знайти. Висновок археологічної експертизи про земельну ділянку насправді є, зроблений він у жовтні 2017 року і підтверджує наявність цього поселення. Але! Він не встановлює його кордонів. У ньому чітко сказано: земельна ділянка може бути надана в постійне користування (в тому числі й для будівництва водозабору та водогону) лише за умов дотримання чинного пам’ятко-охоронного та земельного законодавства. У довідці є дозвіл на будівництво свердловин, але лише в межах тих трьох шурфів, що зробили археологи. Кожен шурф - яма два на два метри та глибиною до півтора метрів. Водозабір просто не вміститься у таких розмірах, а за порушення чинного законодавства про охорону пам'яток історії відповість саме голова Першотравненської сільради. Тим паче, що про це йдеться і в самому висновку: прописана вимога про подальше дослідження об'єкту.

Під час обговорень питання на зустрічах з керівництвом області та району звучала умова для будівництва: КП «Долинське міське комунальне господарство» повинне укласти охоронний договір з органом охорони культурної спадщини. Але...