З 1 липня Уряд підвищує пенсії: кому і на скільки?

Перегляди: 1799

Кабінет Міністрів України остаточно закріпив механізм підвищення пенсій для людей, які мають великий стаж, але отримували невеликі зарплати. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Уряду. Тепер вони отримуватимуть щонайменше 2000 гривень.

«Для нас найважливіше завдання – допомогти і підтримати пенсіонерів, які все життя відпрацювали, але мали невелику зарплату. Це ще один системний крок, який дозволяє не робити разових доплат, а проводити системні дії. Економіка працює, її треба розвивати, і все, що вона зароблятиме – будемо реінвестувати в добробут людей», – сказав Премєр-міністр та лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами Прем’єра, вже з 1 липня підвищення пенсій отримають жінки, які мають стаж понад 30 років, і чоловіки зі стажем понад 35 років. Перш за все урядове рішення захистить тих, хто за радянських часів отримував мізерні зарплати, але мав великий стаж. Це колгоспники, виховательки, санітарки та ін.

«Я розумію, що людям важко. І з першого дня перебування на посаді глави Уряду питання виведення пенсійної системи на новий рівень — це щоденне питання моє і моїх колег», — додав Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман зауважив, що це буде вже п’ятий перерахунок пенсій, перший був у жовтні 2017 року. Тоді пенсії збільшили близько 5,6 мільйонам українців. Про необхідність підвищити пенсії тим, хто отримував мізерні зарплати, але має великий стаж роботи, Володимир Гройсман говорив ще в січні 2018 року – під час робочої поїздки до Маріуполя. Тоді, після проведення перерахунку для понад десяти млн пенсіонерів, а також після ухвалення рішення про підвищення пенсій військовим пенсіонерам, категорія працівників з невеликими пенсіями і великим стажем залишалась найбільш незахищеною.

«Тоді в Маріуполі я казав, що залишається завданням – підвищити пенсії тим, хто має великий стаж, але заробляв невеликі гроші. І це завдання мало бути виконане у 2019 році, – сказав Володимир Гройсман. – Ми можемо сказати, що ми знайшли рішення, аби відновити справедливість».

В середньому пенсія становитиме не менш як 2 тис. грн. Це буде черговий етап перерахунку пенсій, в подальшому збільшення пенсій відбуватиметься в автоматичному режимі. Вперше пенсії для всіх категорій громадян перерахували автоматично у березні 2019. Тоді пенсії підвищилися щонайменше на 100 грн для 8,9 млн пенсіонерів. Прем'єр та лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» запевняє, що тепер перерахунок пенсій відбуватиметься повністю автоматично. Кошти на це Уряд вже передбачив у державному бюджеті.

«Ті зміни, які нам вдасться провести у подальшому, будуть відбуватися незалежно від політичних тенденцій», – зазначив глава Уряду.

Наступний перерахунок очікуєть в березні 2020 року. Так, черговий етап підвищення пенсій чекає на військових.

Нагадаємо, підвищення пенсій для 500 тис. військових пенсіонерів Уряд розпочав у 2018 році. Тоді пенсії зросли в середньому на 1 476 грн. А з 1 січня цього року відбулося чергове підвищення ще в середньому на 763,48 грн. для 455 тис. військових пенсіонерів.