Фахівці застерігають: заражені збудником ботулізму продукти не змінюють смаку

Перегляди: 1395

Начальник відділу Держпродспоживслужби в області Галина Сабадаш, коментуючи перший випадок підозри на ботулізм в цьому році на Кіровоградщині, зауважила, що продукти, заражені збудником ботулізму, не міняють вигляду та смакових якостей, передає кореспондент CBN.

Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи, і невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння, – в’ялена та копчена риба, виготовлена в домашніх умовах.

Навіть за наявності збудника ботулізму споживачі не зможуть оцінити, якісний це продукт, чи ні. Не міняються ні смак, ні запах продукту.

В Україні вже 92 випадки захворювання в початку року. Клінічні прояви ботулізму нагадують харчове отруєння.

Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса.

«Якщо підтвердиться випадок ботулізму цей, то це буде перший у нас в області зареєстрований випадок ботулізму з початку року. Взагалі в Україні зареєстрували вже понад 90 випадків. Троє людей не вдалося врятувати. За 2018 рік на Кіровоградщині на ботулізм захворіли чотири людини, 36-річний житель Маловисківського району помер», - сказала Галина Сабадаш.

Нагадаємо, через пiдозру на ботулiзм госпіталізували 11-річну жительку Долинської. Після вживання хребцiв лосося та в'яленої плітки у дiвчинки з'явилися симптоми харчового отруєння. Продукти, якi могли б викликати ботулізм, придбали в торговельному закладi Кривого Рогу. Хворiй ввели протиботулiнiчну сироватку. Наразi стан дитини середнього ступеня важкостi.

Результати лабораторних досліджень чекають на цьому тижні.