Канадські спостерігачі на Кіровоградщині розповіли про відмінності між виборами в Україні й Канаді

Перегляди: 887

На Кіровоградщину прибула канадська місія спостереження за виборами президента та парламенту України 2019 року, повідомляє кореспондент CBN.

Жиль Реаль Жолі та Сара Йонкас – довгострокові спостерігачі з команди у складі 50 осіб, які роз’їхалися Україною.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Команда вестиме спостереження за ходом голосування, підрахунком голосів, іншою діяльністю учасників виборів у період голосування та при встановленні результатів.

Волонтери відвідуватимуть виборчі дільниці, спілкуватимуться із членами комісій та виборцями. Вже побували в Знам’янці та Голованівську.

«Ми не аналізуємо, не робимо висновків, лише спостерігаємо, як і що відбувається», - сказала Сара і додала, що наразі не йдеться про значні порушення передвиборчого процесу.

Сара Йонкас працює на Кіровоградщині вдруге. Вона відзначила активність громадян під час президентських виборів. Цього разу сподівається, що жителі області також не лишаться байдужими до процесу обрання депутатів і врешті матимуть у Верховній Раді гідних людей.

Жиль Реаль Жолі зауважив, що спостерігав за виборчими кампаніями в різних країнах. Вибори в Україні важко порівнювати із волевиявленням в інших державах, оскільки це – абсолютно різні процеси.

«Важко сказати, наприклад, чи спрощений у вас цей процес порівняно з виборами в Канаді, він просто інший», - сказав він і все ж спробував знайти схожі й відмінні риси.

Засилля політичної агітації не є особливістю України. В інших державах кандидати також активно використовують зовнішню рекламу. Громадяни, в свою чергу, можуть реагувати так саме нетерпимо – обливати біг-борди зеленкою чи фарбою, під час зустрічей із кандидатами інколи йдуть у хід навіть яйця.

У Канаді пропонувати свою кандидатуру до вищих ешелонів влади може фактично кожен повнолітній громадянин. Немає жодних обмежень щодо наявності судимості тощо.

«Але таких не обирають», - додав Жиль Реаль Жолі.

Учасники виборів у Канаді не повинні сплачувати внесок у державний бюджет. Згідно з українським законодавством, для реєстрації партії зі списком у загальнодержавному окрузі розмір застави становить 4 173 000,00 грн, а для самовисуванця чи партії, яка висуває кандидата в одномандатному окрузі, – 41 730,00 грн.

Волонтери активно співпрацюють зі спостерігачами з України. Зокрема, з представниками громадянської мережі ОПОРА.

Про свої спостереження активісти щотижня звітують у Київ, а після виборів напрацюють ґрунтовний матеріал. Надалі з інформацією працюватимуть компетентні органи, в тому числі поліція.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради України відбудуться 21 липня.