У Кропивницькому обладнали сенсорну кімнату для особливих дітей (ФОТО)

Перегляди: 2616

У дитячому відділенні Кіровоградської обласної психіатричної лікарні діє сенсорна кімната для маленьких пацієнтів.

«У минулому році фахівці звернулися з відповідною ініціативою до керівника області Сергія Кузьменка, отримали його підтримку, а також департаменту охорони здоров'я та депутатського корпусу», - розповів CBN головний лікар закладу Олександр Тарасенко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З обласного бюджету виділили 290 тисяч гривень, за які придбали обладнання не тільки для сенсорної кімнати, а й для двох навчальних кімнат та спортивної зали - шведські стінки, м'які підлогові конструктори, мати-конструктори, сухий басейн, м'який модуль «Тунель», дитячу кухню, нові парти, дошку тощо. Лікарня відремонтувала приміщення.

Тепер у сенсорній кімнаті проводять заняття з реабілітації розладів сенсорної інтеграції, через які діти зазнають труднощів у обробці інформації, що надходить від органів відчуттів і вестибулярного апарату.

Ці розлади супроводжують такі неврологічні захворювання, як аутизм, синдром дефіциту уваги і гіперактивності, дислексію, розлад координації рухів, синдром Туретта, розсіяний склероз і затримку мовного розвитку, заїкання, затримку психічного і психомоторного розвитку, енурез, тривожність, дитячі страхи, стресовий стан тощо.

Дітей з подібними розладами з кожним роком стає все більше, розповіла головний позаштатний спеціаліст з дитячої психіатрії департаменту охорони здоров’я КОДА, завідуюча дитячим відділенням Ганна Макаренко. Тільки у червні фахівці зареєстрували більше десяти дітей 3-4 років, у яких виявили порушення аутистичного спектру.

Кіровоградська обласна психіатрична лікарня є одним з лідерів у державі з впровадження нових методів допомоги дітям з психічними розладами і в тому числі з розладами спектру аутизму.

«Аутизм не лікується медикаментозно. Він реабілітується. Лише для подолання деяких симптомів, що заважають реабілітації, ми використовуємо сучасні медикаменти. Тому основну увагу ми приділяємо різноманітним іграм та цікавим заняттям для розвитку дрібної та великої моторики, поліпшення соціальних навичок, активізації мови та розумового розвитку», - розповіла Ганна Макаренко.

За півроку в дитячому відділенні обстежили та надали допомогу 370 дітям. Щоб малеча більше проводила часу на свіжому повітрі, фахівці хочуть обладнати дитячий майданчик. Залишилося знайти підтримку серед чиновників та небайдужих кропивничан.