На Кiровоградщинi завербований агресором чоловiк шукав роботу у вiйськовiй частинi

Перегляди: 1151

Контррозвiдка обласного управлiння СБУ викрила факт вербування жителя Знам’янського району росiйськими спецслужбами.

Той отримав завдання влаштуватися на будь-яку роботу у вiйськову частину, повiдомив перший заступник начальника управлiння, полковник Микола Сумак, пише «КП».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«В умовах пiдвищення розвiдувальної дiяльностi спецслужб країни-агресора особливо вразливими на сьогоднi є вiйськовi об’єкти, державнi органи, держустанови, пiдприємства та об’єкти критичної iнфраструктури», – констатує Сумак.

За словами полковника, протягом останнiх рокiв Служба безпеки України неодноразово встановлювала громадян, у той чи iнший спосiб завербованих спецслужбами Росiї або «Д/ЛНР».

«Як приклад, хочу згадати про один iз випадкiв, що стався минулого року у Кропивницькому. Працiвницю однiєї з державних установ областi завербували у Донецьку пiд час вiдвiдування родичiв. Вiд неї вимагали регулярно звiтувати про дiяльнiсть установи та надавати конфiденцiйну iнформацiю. Жiнку звiльнили вiд кримiнальної вiдповiдальностi, бо вона добровiльно повiдомила про iнцидент у СБУ», – розповiдає перший заступник начальника управлiння.

Згiдно з iнформацiєю Сумака, на Кiровоградщинi нараховують понад сто суб’єктiв режимно-секретної дiяльностi.

«Особи, якi отримують допуск до держтаємницi, повиннi мати бездоганну репутацiю. Тому ми надаємо допуск тiльки пiсля здiйснення спецiальної перевiрки. З початку року СБУ перевiрила бiльше пiвтисячi громадян. Iз них вiдмову отримали тридцять шiсть», – зазначає правоохоронець i додає, управлiння постiйно здiйснює плановi та позаплановi перевiрки усiх без винятку установ, у яких зберiгається й обробляється секретна iнформацiя. За результатами таких перевiрок фахiвцi надають пропозицiї та методичну допомогу про покращення системи охорони секретної iнформацiї.

«Слiдчi управлiння з лютого цього року вiдкрили кримiнальне провадження за фактом втрати документiв iз грифом "таємно" спiвробiтниками однiєї з державних структур, дiяльнiсть якої пов’язана саме з захистом iнформацiї. З 2017 року здiйснювалось досудове розслiдування стосовно колишньої завiдувачки таємним дiловодством однiєї iз вiйськових частин областi, яка протягом семи рокiв без оформлення допуску до держтаємницi неправомiрно видавала одному зi спiвробiтникiв фальшивi приписи на виконання секретних робiт. А з 2018-го розпочато ще два кримiнальнi провадження за фактами порушень, пов’язаних iз виконанням секретних робiт на вiйськових об’єктах без належного допуску до держтаємницi», – уточнює Сумак.

Перший заступник начальника управлiння СБУ Кiровоградщини пiдкреслює, у випадку виявлення значних порушень правоохоронцi вимагають їхнього усунення, а вин­­них осiб рекомендують притягти до вiдповiдальностi чи позбавляють їх допуску до державної таємницi.