На Кіровоградщині створять два нових центри підготовки робітничих кадрів

Перегляди: 705

На Кіровоградщині протягом двох років у створення навчально-практичних центрів на базі закладів профтеохосвіти вклали 31,5 мільйона гривень.

Про це на вчорашньому засіданні обласної тристоронньої соціально-економічної ради поінформував начальник обласного управління освіти, науки, молоді та спорту Володимир Таборанський, передає CBN з посиланням на сайт ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За його словами, це позитивно позначилося на підготовці інженерних та робітничих кадрів для підприємств області.

Сьогодні вже працюють чотири таких центри: на базі Центральноукраїнського професійного будівельного ліцею – центр санітарно-технічних систем, на базі Маловисківського ПТУ №16 – центр зварювальних робіт, на базі Бобринецького ПТУ №32 – сільськогосподарський центр та на базі ПТУ №38 – центр електромеханічних робіт.

Цього року в області планують створити ще два навчально-практичних центри з підготовки токарів-верстатників, фрезерувальників та слюсарів. За інформацією Володимира Таборанського, у минулому році за 6,2 мільйона гривень частково оновили матеріально-технічну бази закладів профтехосвіти, ще 11,5 мільйона пішло на відновлення соціально-побутової бази ПТУ.

Позитивно позначилась на якості підготовки кадрів також зміна організаційних і методичних підходів, зокрема впровадження елементів дуальної форми навчання. В минулому році у семи закладах області впровадили елементи дуальної освіти, а цього року за такою системою навчатимуть 14 закладів.

Проводиться робота і щодо введення в ПТУ області нових професій, які затребувані на ринку праці. Зокрема, відкрили набір на професії швачки, майстра ресторанного обслуговування, агента з туризму, офіціанта, токаря, слюсаря-ремонтника. Проте на забезпечення промисловості регіону кадрами негативно впливають демографічна ситуація та трудова міграція населення області за кордон.